latinica  ћирилица
18/07/2016 |  16:12 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Промовисана монографија о "Невесињској олимпијади" (ВИДЕО)

У Невесињу је промовисана монографија о "Невесињској олимпијади", аутора Драгана Граховца.
Монографија Невесињске олимпијаде - Фото: РТРС
Монографија Невесињске олимпијадеФото: РТРС

Ово је први пут да се на једном мјесту саберу историјска грађа, фотографије, новински записи и документи о манифестацији чија традиција траје дуже од сто година. 

Аутор монографије, новинар Драган Граховац , каже да је прикупљање грађе за монографију о Невесињској олимпијади било дуготрајан и тежак посао. Резултат тог рада је богато илустрована монографија у којој су сабрани путописи страних и домаћих аутора, записи из аустријског архива, новински текстови.

Број посјетилаца који су пратили коњске трке и витешка такмичења на Невесињској олимпијади мјери се стотинама хиљада, а и број учесника је огроман. Вишеструким побједницима припада титула витеза Невесињске олимпијаде.

Иако традиција коњских трка у Невесињу датира са краја деветнаестог вијека, на жалост мало је сачуваних архивских документа о овом догађају. Зато је још важније да се оно што је ипак остало до данас обједини на једном мјесту, у оваквој, обимној монографији, јер ова манифестација превазилази оквире и Невесиња и Херцеговина.