latinica  ћирилица
18/07/2016 |  14:58 ⇒ 16:04 | Аутор: Агенције

Вини Пу омиљенији од Хариja Потера

Вини Пу, несташни меда, јунак британског писца Алана Александера Милна, најомиљенији је лик из дјечјих књига у Великој Британији, показало је најновије истраживање, а слиједи главни лик чаробњачке саге Хари Потер из истоименог остварање Џ.К. Роулинг.
Вини Пу - Фото: nezavisne novine
Вини ПуФото: nezavisne novine

У анкети је учествовало 1.200 особа, на трећем мјесту је мангуп и авантуриста, Џорџ из ,,Чувене петорке", од Енида Блитона, а четврта позиција припала је храбром Билбоу Багинсу из ,,Хобита" чији је стваралац Ј.Р.Р. Толкин, преноси Гардиан.

Хари Потер је био фаворит за 48 одсто учесника у истраживању, а ријеч је о особама од 16 до 24 година и само три одсто оних са преко 55 година, док је Вини Пу у већини био омиљен свим генерацијама, што га издигло изнад конкуренције.

Од 20 изгласаних, мали број класичних ликова се нашао у топ десет, а овај врх листе сачињавали су такође и Матилда (пето место), затим Луси из "Лав, вјештица и ормар", Мачка у шеширу, Пас Спот, Шарлот, док је десето мјесто заузела Трејси Бикер.

Како се наводи, ово истраживање је наручила Агенција за читање, која организује летње такмичење у читању за децу у библиотекама широм жемље, у којем ће учествовати 750.000 дјеце узраста између четири и 11 година.

Они треба да посјећују библиотеке и прочитају по шест књига током љетњег распуста.

Извршни директор ове агенције Сју Вилкинсон рекао је да је ова анкета била покренута из радозналости о томе који ће лик издржати тест и остати уз нас у зрелој доби, и додао: "Надамо се да ће деца уживати у такмичењу и да ће ходајући кроз библиотеку створити љубав према читању".