latinica  ћирилица
18/07/2016 |  08:48 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Мокра Гора: Завршен Бољшој фестивал

Четврти Музички фестивал класичне руске музике "Бољшој", који је на Мећавнику, у Мокрој Гори, окупио око 65 младих талентованих музичара из Русије, Српске и Србије, свечано је затворен додјелом награда.
Мокра Гора - Музички фестивал Бољшој - Фото: СРНА
Мокра Гора - Музички фестивал БољшојФото: СРНА

Златну матриошку у млађој категорији освојила је Александра Латиновић, сребрну Галина Николин, а бронзана је припала Маслови Екатарини.

У сениорској конкуренцији златну матриошку освојио је Милосав Бојичић, сребрна матриошка припала је Јани Момировић, а бронзана Мини Марчетић.

Учеснике је оцјењивао жири у саставу пијаниста Јури Розум, професор Зоран Комадина и декан Факултета музичке уметности из Београда Љиљана Несторовска.

Предсједник жирија Јури Розум рекао је да овај фестивал представља велики корак у биографији сваког учесника.

"Волио бих да смо имали још матриошки јер је било много успјешних учесника и олакшало би посао жирију да смо могли наградити више њих", додао је Розум.

"Бољшој" је свечано затворио оснивач Фестивала Емир Кустурица, који је рекао да треба повећати број учесника из Русије, да би се преполовило то братство између Србије и Русије.

Мокра Гора - Музички фестивал Бољшој (Фото: СРНА)

Фестивал је, након додјеле награда, затворен концертом српског виолинисте Немање Радуловића са ансамблом "Дабл сенс", који је извео дјела Петра Иљича Чајковског, Јохана Себастијана Баха и Дмитрија Шостаковича.

Овогодишњи фестивал отворио је Зоран Тодоровић, један од најбољих лирских тенора у свијету, а наступили су и пијаниста Јури Розум, те виолончелиста Нарек Ахназарјан под управом диригента Србољуба Динића.

У оквиру Фестивала одржане су и радионице у којима су своја искуства учесницима преносили Немања Радуловић, Зоран Тодоровић, Јури Розум и Нарек Ахназарјан.

Фестивал класичне и савремене музике "Бољшој" основао је редитељ Емир Кустурица 2013. године. Основна идеја Фестивала је подршка младим талентима из музичких школа и академија са територије Србије и Републике Српске, као и младим талентима из региона Русије.

Генерални партнер Фестивала је компанија "Гаспром њефт".