latinica  ћирилица
18/07/2016 |  08:21 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Представљена "Монографија Невесињске олимпијаде"

У Невесињу је промовисана књига "Монографија Невесињске олимпијаде" новинара Драгана Граховца, који је на више од стотину страна представио најинтересантнија дешавања са манифестације старе готово вијек и по.
Монографија "Невесињске олимпијаде" - Фото: СРНА
Монографија "Невесињске олимпијаде"Фото: СРНА

Граховац се одважио да покрене захтјеван пројекат и да на једном мјесту сакупи обимну грађу и сачува од заборава не само догађаје и традицију једне мале херцеговачке општине, већ и најуспјешније олимпијце - витезове Братачког луга.

На Невесињској олимпијади се некада у присуству више десетина хиљада људи показивало витештво, снага, достојанство и умијеће.

Граховац је одлучио да напише монографију у којој је обухватио оно најбитније - прве организоване трке 1875. године, те како је коњички спорт у Невесињу и Братачком лугу прерастао у спортско-туристичку и културну манифестацију.

"Књига је богато илустрована. Текст прате фотографије, исјечци из штампе, вриједни документи, поготово из Аустријског архива, размишљања и запажљања иностраних путописаца", рекао је Граховац и додао да су у књизи, осим коњичких трка, описане све игре у оквиру манифестације.

Граховац и представници локалне власти имају жељу да се Невесињска олимпијада уврсти у Унескову листу нематеријалне културне баштине.

"Уз Змијањски вез, и ово добро из Републике Српске требало би да буде уврштено на репрезентативну листу нематеријалне културне баштине", сматра Граховац.

Витез Братачког луга из Гацка Саво Ковачевић /79/, чије је име на олимпијади клицало и по 20.000 људи, ни сам не зна колико је пута са својим Мишком дошао први на циљ.

"Мој Мишко је испред других коња ишао и по 150 метара, не само у Невесињу, већ и на другим такмичењима, али ми је било најдраже доћи у Невесиње и у тако јакој конкуренцији бити први", навео је Ковачевић.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић захвалио је Граховцу што монографијом и другим књигама промовише Невесиње и на једном мјесту сабира све што је вриједно за ову локалну заједницу.

Промоцији књиге присуствовао је велики број учесника Невесињске олимпијаде, те представници општине и јавног живота.