latinica  ћирилица
01/07/2016 |  18:51 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Вучић: Нећу дозволити да Србију увуку у свађе и сукобе у региону (ВИДЕО)

Република Српска није услов Србији за чланство у Европској унији, каже премијер Александар Вучић. Он је рекао да ће Србија наставити да помаже Српску поштујући интегритет БиХ јер је то њена политика, свиђало се то некоме у Европској унији или не.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Премијер Србије Александар Вучић каже да није разумио хајку у вези са 11. јулом и Сребреницом, да у њој није ни учествовао, нити јој допринио и да неће дозволити да Србију увуку у свађе и сукобе у региону.

"Зато ће многи да покушају да увуку Србију у ту врсту блата. Зато што ми свима одговарамо као губави, као неко над ким су могли да се иживљавају свих претходних деценија и да нас увијек увлаче у такве ствари. Неће нас увући у такве ствари”, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да Србију желе да увуку у блато многи из региона и свијета. Поручио је да жели најбоље односе са БиХ, али да неће дозволити да газе Србију и српски народ.

“Неко се радује, Ви Срби, злочинци и криминалци, Ви што сте починили геноцид, тако мисле да нам понављају у наредних 200 година. Доста је са тим”, рекао је Вучић.



Неспоразум о томе ко треба да дође у Сребреницу 11. јула учинио је да односи у региону достигну тачку кључања. Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да бошњачки дио Сарајева мора да заустави причу о пожељнима и непожељнима, као и негативне изјаве упућене Београду, односно ко није добродошао у Сребреницу.

“Није нормално да предсједник Владе Србије дође, да се поклони жртвама Сребренице и да доживи онакав напад. Није нормално да послије годину дана није нико, па ни обични шеф смјене одговарао за ту ствар која се десила”, нагласио је Вучић.

“Највећи Вучићев гријех је што је преживио покушај убиства у Сребреници, а то бошњачки политичари не могу да му опросте", рекао је министар Владе Србије Александар Вулин.

“Александар Вучић је имао храбрости да дође у Сребреницу, да се поклони жртвама другог народа. Храброст коју Бакир Изетбеговић и Ћамил Дураковић и нажалост, Мајке Сребренице никако не могу да пронађу у себи. Александар Вучић је преживио покушај убиства у Сребреници. То изгледа ни Мајке Сребренице не могу да му опросте”, рекао је Вулин.

Потпредсједник СНС Марко Ђурић затражио је од Вучића да прекине сваку комуникацију са бошњачким политичарима који не желе сарадњу са Србијом. Не можемо само да стојимо и гледамо како Сарајево гази и понижава, не само интересе Србије и Републике Српске него и цијелог српског народа, рекао је Ђурић.

"За њих је Вучићева пружена рука прилика да у њу пљуну, прилика да увриједе српски народ, прилика да позову на наставак рата другим средствима јер је за њих дијалог ништа друго него наставак рата другим средствима", закључује Ђурић.

Поводом оваквог понашања Сарајева, али и Загреба према Србији Ђурић тражи хитну сједницу Предсједништва Српске напредне странке.