latinica  ћирилица
01/07/2016 |  16:51 ⇒ 20:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нећу дозволити да Србију увуку у свађе и сукобе у региону

Предсједник владе Србије Александар Вучић каже да није разумио цијелу хајку у вези са 11. јулом и Сребреницом, да у њој није ни учествовао, нити јој допринио, и поручио да ће наставити са одговорном политиком и неће дозволити да Србију увуку у свађе и сукобе у региону.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће Србија поштовати друге народе, али да никоме неће дозволтити да гази Срибју и српски народ.

"Србија није отирач никада била, поготово не данас. Биће све снажнија и јача, економски, отворенија према свијету, комшијама и пријатељима и само ће пријатељства да гради", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија никоме не пријети и да не жели да се свађа, али да он зна коме Србија смета.

Србија је прије двије године била на ивици амбиса и многи су очекивали да ће наставити да пада, рекао је Вучић и приметио да је то позадина покушаја увлачења Србије у блато свађа и сукоба.

"Апсолутно нико од нас, али је некоме требало да конструише причу како би нас увукао у сукобе на Балкану, управо због наших успјеха", рекао је Вучић.

Србија ће наставити са својом озбиљном, одговорном политиком, која подразумијева искључивање свађа и хорских одговора којим се можда добијају поени на домаћој политичкој сцени, али Србији не доносе ништа, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија, од прошлогодишњих догађаја у Сребреници, упућивала само поруке мира.

"У складу са арапском пословицом - кад вас неко гађа камењем, можете да правите зидове или мостове. Ми смо као влада правили мостове", рекао је Вучић.

Додао је да Србија поштовала поруку из Сребренице да не долазе у Поточаре.

"Ако вам смета то што ћемо да ставимо цвијет, положимо вијенац, ми нећемо доћи", релкао је Вучић, нагласивши да нико никада није рекао да мисли да новцем може да ода поштовање.

Подсјетио је да предстоји низ различитих годишњица, поручивши да је поносан што је предсједник владе земље која поштује и туђе жртве, али умије и да отворено говори о злочинима који су почињени над Србима.

Србија урадила све што је требало за отварање поглавља 23 и 24

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће европским званичницима на предстојећем самиту у Паризу да Србија остаје посвећена напретку, реформама и европском путу, али да нико не треба да мисли да се Србији тек онако могу "завртати уши".

Вучић је на прес конференцији рекао да је Србија урадила све што је требало за отварање поглавља 23 и 24, да није могао да сакрије разочарење у разговору са бројним званичницима ЕУ што до тога није дошло, те да очекује да се Србији објасни шта је то што није урадила.

"Иако нисам могао да сакријем разочарење у разговору са бројним европским званичницима јуче и данас, више ни ријеч нећу рећи. Ми смо свој посао обавили и нико из ЕУ не може да каже да је Србија крива", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Додао је да у недјељу путује у Париз, на Самит лидера Западног Балкана и ЕУ, где очекује да му се каже где је Србија погрешила и да каже шта Србија мисли.

"А мисли да настави свој европски пут, али Србија жели и тражи поштовање за свој народ и своју владу. Ако нисмо урадили нешто како треба кажите нам шта је то, али немојте да мислите да било ко има право да нам заврће уши без разлога", истакао је Вучић.

Поручује да Србија не жели да учествује "у играријама из комшилука", гдје подижу ограду, малтретирају грађане и дјецу шест сати, тобож због миграната, иако тамо никада ниједног мигранта није било.

Каже и да је Србија хтјела да узврати, али да то не треба да радимо, будући да су то "бесмислене дјечачке игрице".

"Уопште не разумијем неке људе. Србија је посвећена напретку, од својих идеја не одустајемо. Та полтиика за коју су многи говорили да је немогућа полако даје резултате", нагласио је Вучић.