latinica  ћирилица
01/07/2016 |  14:20 | Аутор: Б92

Први отказ Британији: Изиџет се пакује

Британски лоукостер Изиџет почео је преговоре са регулаторним властима Европске уније о измјештању сједишта компаније из Велике Британије, јавља Скај њуз.
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit) -
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit)

База Изиџета је на аеродрому Гетвик у Лондону, док је сједиште компаније са 1.000 запослених на другом лондонском аеродрому – Лутон.

Скај њуз наводи да је извршна директорка Изиџета Керолин Меккол у приватној посјети сигнализирала да је правно измјештање сједишта те авио-компаније скоро неизбјежно с обзиром на резултат прошлонедјељног референдума.

Конкретни потези се тек очекују, али извори блиски компанији наводе да је већ било прелиминарних разговора са неколицином неименованих представника ЕУ чланица о томе да Изиџет добије сертификат ваздушног оператера, који би омогућио да компанија у некој од тих земаља пресели сједиште.

Један извор наводи и да би пресељење могло да обухвати само дио особља, у зависности од начина на који функционише ваздухопловна регулатива појединих земаља ЕУ.

То би могло да значи да ће досадашња корпоративна структура бити измјењена на начин да постоји независни ентитет у Уједињеном Краљевству од новоствореног правног сједишта у ЕУ.

Изиџет запошљава 1.000 људи у бази на Лутону, који се баве финансијама, ИТ-јем и маркетингом и који би био пресељен, независно од особља које ради на аеродрому Бедфордшир, које ће ту и остати.