latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:10 ⇒ 09:12 | Аутор: Ројтерс

ММФ: Патиће цијели свијет

Неизвјесност поводом предстојећег изласка Велике Британије из ЕУ ће пригушити средњорочни привредни раст Уједињеног Краљевства, Европе и глобалне економије.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

- Тренутна несигурност представља вјероватно највећи ризик за свјетску економију - изјавио је портпарол ММФ-а Џери Рајс који је позвао европске лидере да предузму "одлучне" мјере.

Он је, на редовној конференцији за новинаре, рекао да су тржишна кретања након прошлонедјељног референдума, укључујући и валутна кретања, била велика али не и претјерано хаотична, преноси Ројтерс.

Званичници централних банака би, како је додао, требало би да буду спремни да дјелују како би повећали ликвидност или смањили претјерана колебања, у случају да неизвјесност око Брегзита додатно наштети расту глобалне економије.

ЕУ и Велика Британија треба да започну тешке преговоре о новим привредним односима, а једно од отворених питања представља будући британски приступ јединственом европском економском тржишту.

Британска аутомобилска индустрија, забринута због посљедица Брегзита, затражила је јуче да задржи приступ јединственом европском тржишту и слободу да запошљава странце да би наставила да напредује.

Рајс је рекао да период послије Брегзита краткорочно може негативно да утиче на привредни раст на глобалном нивоу, не само у Великој Британији и Европи.

- Политички лидери треба да предузму одлучне мјере да те посљедице ублаже - рекао је Рајс не наводећи о којим мјерама је ријеч.