latinica  ћирилица
28/06/2016 |  11:47 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Андрићград- Изложба Милоша Шобајића (ВИДЕО)

У Галерији "Лубарда" у Андрићграду отворена је изложба слика Милоша Шобајића "Крик на мосту". У изложбеном простору Андрићевог института изложено је 17 дјела међу којима и четири скулптуре.
Андрићград - изложба - Фото: РТРС
Андрићград - изложбаФото: РТРС

Ова изложба симболички спаја Иву Андрића и норвешког сликара Едварда Мунка, коме је управо мост послужио као инспирација за његово најзначајније дјело "Крик", који данас представља симболе душевне боли, очаја, самоће, несхваћености, меланхолије и празнине.

- Та мјеста велике опасности сликам деценијама, и ово је још једна прилика да покажем шта значе та мјеста велике опасности, шта су крик и вапај на мјесту гдје можемо да погинемо, иако то мјесто служи за транспорт људи и робе - рекао је Шобајић.

Шобајићев стил препознатљив је по огромној енергији коју уноси на платно, што га сврстава међу најзначајније сликаре на овим просторима.

Писац Владимир Кецмановић рекао је да се ова изложба стилски надовезује на оно што је до сада Шобајић радио, уз идеју да добије посебан изражај јер је поред Андрићеве ћуприје.

У храму Светог цара Лазара и косовских мученика у Анадрићграду одржан је концерт Београдског пјевачког друштва, а одломке из Његошевог дјела "Луча микрокозма" говорио је велики српски глумац Петар Божовић.