latinica  ћирилица
25/06/2016 |  19:51 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Распродаја земље у општини Источни Стари Град- купци и арапски шеици (ВИДЕО)

Локална власт у Источном Старом Граду у протекле двије године продала је више од 300 дунума општинске земље. Према подацима из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, највише је продавана земља уз ентитетску линију.
Продаја земље - Фото: РТРС
Продаја земљеФото: РТРС

Становници општине Источни Стари, која се цијелом дужином наслања на Кантон Сарајево, противе се продаји земље чији власници неријетко постају арапски шеици. У шали кажу да је и то боље, него да буде одлагалиште кожног отпада из Високог.

Начелник општине Бојо Гашановић одбио је да говори о продаји земље и трошењу новца од продаје. 

Распродаја општинске земље у Источном Старом Граду интезивирана је од јануара 2014. На јавним лицитацијама, више од 300.000 метара квадратних земљишта на Хреши, Довлићима, Требевићу и Златишту добило је новог власника, углавном из федералног Сарајева. 

"Ми продајемо дио РС, не можемо продати за шта смо се борили. Продајемо земљу и доводимо странце који нам не мисле добро", сматра Вујадин Комадара, становник Источног Старог Града.

Атрактивно земљиште надомак Сарајева, попут локалитета Борија, гдје је у марту продато више од 20 хектара или 200 дунума, примаљиво је за богате Арапе, који путем посредничких агенција купују земљиште за будуће виле и насеља.

"Ово су Борија, у мјесец- два продато је близу 200 дулума. То је плато Божији дар, то се није смјело никако да прода", каже Љубиша Тадић, становник Источног Старог Града.

Навјећи купац земље у Источном Старом Граду је агенција „СРЕ“ д.о.о. из Сарајева. У три купопродајне транскације 25.марта, купила је чак 203899 метра квадратних или готово 204 дунума.

Агенција Емиратес д.о.о., такође из Сарајева чији је директор шеик Мохамед Сакер Мохд Ел Гасеми из Уједињених арапских емирата откупила је више од 25 дунума.

"Ја сам млада, свој живот планирам у Источном Старом Граду тако да се не мирим са чињеницом да ће овдје живјети Арапи", каже за РТРС и Дубравка Драгаш, одборник у СО Источнии Стари Град (СНСД).

Умјесто одговора на питања колико је земље продато, коме, по којој цијени и како је утрошен новац од продаје, начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић оптужио је РТРС да малтретира народ.

"Не желим да причам шта радим, не желим да разговарам чиме се бавим", кратко је поручио Гашановић.

Буџет ове неразвијене општине за 2016. био је око милион и двјесто хиљада, ребалансом је увећан на милион и четристо хиљада КМ, процјена је да је општина толико приходовала од продаје земље.

Становници Источног Старог Града очекују, када је већ земља продата, тај новац буде бар уложен у побољшање кавлитета живота.