latinica  ћирилица
25/06/2016 |  10:36 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 24 године од завршетка акције "Коридор"

На Дугој Њиви у Модричи сутра ће бити обиљежене 24 године од завршетка војне акције "Коридор", којом је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.
Коридор живота, помен - Фото: РТРС
Коридор живота, поменФото: РТРС

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника МУП-а Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић рекао је да је видовдански пробој коридора догађај од великог значаја за српску историју.

"Видовдан је најзначајнији датум у историји српског народа, јер је симбол херојства, слободе, патриотизма и отпора туђину", истакао је Савановић, који је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Он је подсјетио да је прекид комуникације територије Босанске и Книнске крајине од источног дијела Републике Српске, Србије и свијета у јуну 1992. године наметнуло потребу да руководство Војска Републике Српске осмисли што бољу активност за пробој коридора.

"Захваљујући Првом крајишком корпсу, бригади полиције Републике Српске Крајине и Источном босанском корпусу 26. јуна 1992. године успостављена је комуникација истока и запада Републике", рекао је Савановић.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица навео је да ће обиљежавање пробоја коридора почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом у манастиру Светог великомученика цара Лазара.

Он је додао да ће у 11.00 часова бити служен парастос, а затим је предвиђено полагање цвијећа на спомен-обиљежје за 413 погинулих бораца Војске и Полиције Републике Српске и Републике Српске Крајине.

"Обраћање званичника планирано је у 12.00 часова, а у 12.30 часова биће одржан културно-умјетнички програм", рекао је Торбица.