latinica  ћирилица
24/06/2016 |  01:13 ⇒ 22:00 | Аутор: Агенције

Британија гласала за излазак из ЕУ; Брисел: Процес иступања у најкраћем року (ФОТО/ВИДЕО)

Према коначним резултатим британског референдума о изласку из Европске уније за излазак је гласало 51,89 одсто грађана, а за останак у Унији 48,11 одсто.
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

19.00 - Лидери 27 земаља које су остале у Европској унији одржаће у сриједу, 29. јуна, први самит у таквом саставу на којем ће се расправљати шта треба чинити са Брегзитом.

18.00 - На десетине хиљада грађана Лондона потписало је данас петицију којом се тражи да та метропола остане у Европској унији, након што је градоначелник Лондона Садик Кан изјавио да престоница такође има право гласа кад је ријеч о преговорима о изласку Британије из Европске уније.

14.13 - Први министар Шкотске Никола Старџен изјавила је да је "веома вјероватна" могућност одржавања другог референдума о независности тог дијела Уједињеног Краљевства и да би он требало да буде одржан прије изласка Британије из ЕУ.

Резултати јучерашњег гласања о судбини Британије у ЕУ показали су да су гласачи у Шкотској са 62 одсто подржали опцију за останак у европском блоку, а да је 32 одсто било против.

"То показује да је очигледно да се могућност другог референдума о независности мора наћи на столу. Како ствари стоје, Шкотска се суочава са могућношћу изласка из ЕУ против њене воље. Мислим да постоји велика вјероватноћа за одржавање референдума о независности", нагласила је Старџенова.

12.49 - Велика Британије мора да почне процес иступања из Европске уније у најкраћем могућем року, наводи се у заједничком саопштењу лидера ЕУ, након што је британски премијер Дејвид Камерон изјавио да ће ту процедуру препустити свом насљеднику.

12.13 - Један од лидера покрета за излазак Британије из ЕУ Нејџел Ферејџ признаје да су нека обећања дата прије гласања била - непромишљена, односно лажна.

11.39 - Акције на Лондонској берзи су на почетку јутрошњег трговања пале за око осам одсто, при чему су индекси банака изгубили око трећину вриједности, након што се Велика Британија изјаснила за излазак из Европске уније. Како наводе британски медији, губитак лондонског индекса FTSE 100 износи чак 100 милијарди фунти у четири дана.

11.20 - Лидер највеће британске опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин, истакао је да би одмах требало започети са имплементацијом "Члана 50", механизмом за двогодишњи поступак иступања из Европске уније. "Потребно је одмах покренути поступак за иступање из ЕУ како би Британија добила што бољу почетну позицију у преговорима", рекао је Корбин.

Британски медији преносе и став британског министра спољних послова, Филипа Хамонда, који каже да "Брегзит значи да ће Британија добити полу-аматерску позицију у даљим преговорима са ЕУ". "Велика Британија не може да очекује исти статус као прије референдума. Вјерујем да ће исход бити неповољан по нас, највише у економском смислу тако да је за нашу земљу било боље да смо остали у Унији" - рекао је Хамонд.

10.20 - Убрзо након што је Дејвид Камерон најавио оставку, Ројтерс је пренио да се међу кладионичарима Борис Џонсон котира као будући британски премијер. Џонсон, бивши градоначелник Лондона и заговорник Брегзита, фаворит је на кладионицама као насљедник Камерона, који се залагао за останак у ЕУ, навео је Ројтерс.

И агенција АП је раније прогнозирала да је Џонсон водећи кандидат за премијера.

Борис Џонсон (фото: Reuters)

09.55 - Шкотска национална партија највјероватније ће тражити нови референдум о независности Шкотске, изјавио је данас бивши шкотски премијер Алекс Салмонд након што су грађани Велике Британије гласали за излазак из Европске уније док је већина грађана Шкотске гласала за останак у Унији. Он је у интервјуу за Скај њуз оцијенио да би за Шкотску било "разумно" да никада не напусти ЕУ, пренио је Ројтерс.

На питање да ли ће тренутна лидерка СНП и прва министарка Шкотске Никола Стурџен инсистирати на другом референдуму о независности Шкотске, Салмонд је одговорио да мисли да хоће.

09.39 - Британски премијер Дејвид Камерон најавио је да ће поднијети оставку до октобра након што су се Британци на референдуму већином изјаснили за излазак из Европске уније. "Мислим да не би било у реду да ја будем капетан који ће повести нашу земљу ка сљедећој дестинацији," рекао је Камерон, који се залагао за останак Британије у ЕУ, јавио је Ројтерс.

Он је у обраћању рекао да је земљи потребно ново руководство, напомињући да он није тај који ће земљу водити кроз преговоре са Бриселом о напуштању ЕУ. Оставку ће, како је навео, поднијети до конференције Конзервативне странке на јесен.

"Наша земља је извела велику демонстрацију демократије. Народ је рекао своје и требало би да будемо поносни што можемо да им вјерујемо. Постоје дани у којима је исправно питати народ шта мисли. Добили смо инструкције од њих и сада морамо да их испунимо", рекао је Камерон.

"Учинићу све да увјерим тржиште и инвеститоре да је наша економија чврста и стабилна. Желим да Британце који живе у иностранству, али и грађане ЕУ овдје, увјерим да у овом тренутку неће бити хитних промјена које се њих тичу", рекао је Камерон.

Дејвид Камерон (Фото: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

08.43 - На основу пребројаних гласова у сва 382 локална изборна центра, за излазак је гласало 17,410,742 грађана, а за останак 16,141,241 гласача, јавља Ројтерс. Поменута 382 локална центра представљају 380 подручја у Енглеској, Школској и Велсу и по једно у Сјеверној Ирској и на Гибралтару.

08.32 - Шкотска је јасно показала да своју будућност види у оквиру Европске уније, изјавила је  прва министарка Шкотске Никола Стурџен. Она је то рекла након што су непотпуни резултати референдума у Великој Британији показали да су грађани Шкотске гласали за останак у ЕУ док је већина грађана Велике Британије гласала за изласак из Уније, пренио је Ројтерс. Стурџен је у саопштењу навела да се још чека на коначне резултате гласања у Великој Британији, али да се Шкотска изјаснила и то, како је нагласила, "одлучно".

08.29 - Дејвид Камерон ће и даље бити премијер иако је Британија гласала за излазак из Европске уније, поручио је британски министар спољних послова Филип Хамонд. "Остаће премијер, спроводиће у дјело налог британског народа", рекао је Хамонд за Скај њуз, пренио је АФП.

Британски премијер се залагао за останак у Унији, а агенције наводе да се бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који се залагао за излазак из ЕУ, сада сматра водећим кандидатом за Камеронову замјену.

08.00 - Лидер британске антиевропске странке УКИП Најџел Ферејџ изјавио је да премијер Дејвид Камерон треба да поднесе оставку након што је његова опција за останак у ЕУ поражена на референдуму. "Мислим да треба да имамо `Брексит` премијера. Сматрам да је за наше посланике неприхватљиво да он остане на функцији премијера", сматра Ферејџ.

Према његовим ријечима, нови премијер треба да буде неко из Камеронове Конзервативне странке ко је подржао кампању "Брексита". "Новог премијера треба тражити међу Мајкла Говом, Борисом Џонсоном, Лијамом Фоксом", додаје Ферејџ.

07.51 - Вијест да су грађани Британије на референдуму гласали за излазак из Европске уније утицала је и на финансијска тржишта, а британски медији јутрос истичу да је фунта тренутно на најнижем нивоу у односу на долар од 1985. године.

Како се наводи, фунта и даље наставља да губи вриједност.

07.47 - Неименовани помоћник у канцеларији британског премијера Дејвида Камерона изјавио је данас, након што су непотпуни резултати референдума показали да су грађани Велике Британије одлучили да напусте Европску унију, да је та земља сада на "неистраженој територији".

"Ми смо на неистраженој територији. Сви су јако уморни. Нису спавали", рекао је он новинарима, преноси Ројтерс.

У међувремену очекује се обраћање британског премијера Дејвида Камерона.

07.23 - Ројтерс извјештава да је, на основу 90 одсто пребројаних гласова, 14.584.000 људи гласало за останак, а 15.705.000 за излазак из Уније.

Називајући овај референдум историјским, Би-Би-Си наводи да су Лондон и Шкотска гласали убједљиво за останак у ЕУ, што није био случај са сјеверним дијелом Енглеске.

Гласачи у Велсу су у великом броју подржали излазак из ЕУ.

Излазност је била висока - 72,2 одсто, саопштила је Изборна комисија, додајући да је важећих листића 33.568.184.

На референдуму у Британији био је регистрован рекордан број људи - 46.499.537, јавио је раније Би-Би-Си.

Уочи референдума, процјене су биле да ће исход бити неизвјестан, а референдумско питање је гласило "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?".

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак те земље у Европској економској заједници.

Ово је трећи референдум у историји земље.

06.29 - За излазак Велике Британије из ЕУ на референдуму, према првим резултатима гласало је скоро милион грађана више од опције останка у ЕУ.

Према процјени Би-Би-Сија, резултат ће у процентима бити 52 према 48 у корист изласка из Уније.

У до сада пребројаним гласовима, већи градови су за останак у Унији док су провинцијални дијелови Уједињеног Краљевства у великој мјери за Брегзит.

06.18 - Би-Би-Си и Скај су нешто прије шест часова по нашем времену прогласили побједу опције за излазак из Европске уније.

Лидер УКИП-а Најџел Фараж је и прије тога прогласио побједу и рекао да је 23. јун британски Дан независности.

У међувремену британска фунта, послије почетног раста, пала је готово осам одсто у односу на долар, што је највећи дневни пад те валуте још од 2008. године.

01:12 - Прве процјене по завршетку гласања на референдуму у Великој Британији показују да је 52 одсто гласало за останак у ЕУ, док је 48 процената против.

То показује анкета фирме "Yougov" коју је пренио Ројтерс.

Забележена је рекордна излазност упркос тешким временским условима. Коначни резултати биће познати познати “до доручка“.

У Сандерленду побиједила је опција за одлазак из Европске уније, преноси Ројтерс, а у Њукслу за останак у ЕУ гласало је 50,7 одсто бирача, против је било 49,3 одсто.

Опција за останак у ЕУ освојила 19.322 гласа на Гибралтару, а опција протиv освојила је 823 гласа, преноси Ројтерс.

Најџел Фараж који је предводио најтврђу опцију за излазак из ЕУ изјавио је да се стиче утисак да ће Британија остати у Унији, преноси Скај њуз.

Британски премијер Дејвид Камерон захвалио се на свом Твитер налогу свима који су гласали да Британија “остане јача, безбједнија и боља у Европи“.

Биралишта широм Британије затворена су у 22 сата по локалном времену.

Право гласа имало је више од 46 милиона бирача, а референдумско питање гласило је: "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?"

На биралишта су изашли британски и ирски држављани, као и држављани Комонвелта који имају пребивалиште у Уједињеном Краљевству.