latinica  ћирилица
22/06/2016 |  18:06 | Аутор: СРНА

Путин позвао све руске амбасадоре на састанак у Москву 30. јуна

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин позвао је све руске амбасадоре и сталне представнике Русије у међународним организацијама на састанак 30. јуна у Москви.
Владимир Путин (Фото: Sputnik) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik)

Путин је рекао да је директан разговор са дипломатама потребан како би "комплексно /пр/оцијенили ситуацију у свијету".

Овакви сусрети предсједника Русије са дипломатама постали су већ традиција и одржавају се једном у двије године.

Ове године савјетовање са амбасадорима и сталним представницима Русије у међународним организацијама биће одржано 30. јуна у Министарству спољних послова, а разговараће се о свим актуелним међународним питањима, даће се оцјена геополитичке ситуације у свијету и одредиће се нови спољнополитички циљеви Русије.

"Традиционално ћемо се дотаћи свих аспеката спољне политике", рекао је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Савјетовање у Москви трајаће неколико дана, а биће одржано и неколико округлих столова о различитим темама са политиколозима.

Руски медији предвиђају да ће предсједник Путин са амбасадорима разговарати о ситуацији у Сирији и Украјини, као и о односима са САД и ЕУ.

Посљедњи сусрет Путина и дипломата био је прије двије године. Тада је главна тема била заштита националних интереса Русије. Детаљно је анализирана ситуација у Украјини, а говорило се и о покушајима притисака на Русију.

Путин је тада упозорио да "потенцијал за конфликте у свијету расте", да су се "стари конфликти озбиљно погоршали, а да се нови изазивају", преноси "Спутњик".

Руски експерти сматрају да би овакви сусрети требало и чешће да се организују, како би дипломате "увијек знале и разумјеле који су стратешки приоритети земље".