latinica  ћирилица
22/06/2016 |  11:07 | Аутор: СРНА

Столтенберг снажно осудио поступке Пјонгјанга

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је лансирање ракета средњег домета које је према Јапану извршила Сјеверна Кореја и позвао Пјонгјанг да престане са "провокативним акцијама".
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO) - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO)Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

"Снажно осуђујем лансирање два балистичка пројектила које је извршила Сјеверна Кореја. Ове непрестане провокативне акције нарушавају међународну безбједност и дијалог", наводи се у Столтенберговом саопштењу.

Генерални секретар Алијансе позвао је Сјеверну Кореју да "у потпуности поштује своје обавезе према међународном праву, да не пријети и не врши лансирања пројектила употребом балистичке технологије и да се уздржи од даљих провокативних акција".

Сјеверна Кореја испалила је јутрос два пројектила средњег домета "Мусудан".

Први пројектил лансиран је из града Вонсана на источној обали Сјеверне Кореје, одакле су и раније извршене пробе ракета средњег домета. Испаљивање је највјероватније извршено са покретног лансера.

Јужнокорејска новинска агенција "Јонхап", позивајући се на државног званичника, јавила је да се пројектил распао у ваздуху након лета дугог 150 километара.

Други пројектил средњег домета "Мусудан" лансиран је два часа касније и летио је 400 километара.

Сјеверна Кореја наставља са лансирањем пројектила, упркос међународним упозорењима и низу резолуција Савјета безбједности УН, према којима је Пјонгјангу забрањена употреба технологије за балистичке ракете.