latinica  ћирилица
22/06/2016 |  07:46 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ у понедјељак о ССП-у (ВИДЕО/ФОТО)

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је данас да Предсједништво БиХ ни на који начин није блокирано, да он и српски члан Младен Иванић без великих разлика виде већину проблема у БиХ, те да ће све што их оптерећују ставити на дневни ред сједнице у понедјељак 27.јуна и покушати ријешити.
Драган Човић и Младен Иванић - Фото: РТРС
Драган Човић и Младен ИванићФото: РТРС

Он је након састанка са Иванићем у Бањалуци рекао да су покушали телефонским сједницама ријешити кључне, виталне ствари, али да нису успјели, те им је остало још пар дана да их покушају "искомуницирати".

"Морали бисмо ријешити питање испуњавања техничких услова из Споразума о стабилизацији и придруживању до 13. јула, јер је то један посебан датум који нам се неће поновити наредних годину дана и пошто су нијансе у питању вјерујем да ћемо сви показати политичку и сваку другу одгворност да најкасније до 27. јуна, иако је и то касно, имамо усаглашене ставове како бисмо даље омогућили Словачкој и другим чланицама ЕУ да нам дају позитиван одговор и упит", навео је Човић.

Он је истакао да док он буде члан Предсједништва БиХ неће бити прегласавања, јер се тиме ништа не би добило.

"Морамо бити свјесни да сви морамо правити компромисе, а чланови Предсједништва морају заједно доносити одлуке о виталним стварима, јер само таква одлука има тежину. У понедјељак ако не буде договора, неће га бити и то је цијена коју ћемо заједно сносити", додао је Човић.

Он је рекао да ће учинити све да у понедјељак дође до договора о свим кључним питањима.

"Владу Српске доживљавам као своју и тако се односим према њој, али морамо заједнички наћи склад односа и када је у питању ССП и угроженост наших пољопривредника, али нама нико није бранио да заштитимо нашу пољопривредну производњу у посљедњих пола године и нико нам не брани да то урадимо до краја године", рекао је Човић.

Он је додао да нико није ограничио власт да помогне пољопривредне произвођаче издашније, већ је то питање опредјељења и стварног односа према њима, а све остало су политичке игре.

Човић је поновио да са одлуком директора Агенције за сатистику БиХ Велимира Јукића, који је објавио програм обраде података пописа нема ништа, али да је пут рјешавања тог питања у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ. Поручио је да разумије закључке Парламента Српске о попису. 

Састанак у Бањалуци услиједио је након што је Иванић оспорио прихватање овог документа у Предсједништву БиХ прије него што се Влада Републике Српске изјасни о њему.

Коначни рок за испуњавање услова је 13. јули када се у Словачкој одржава састанак министара иностраних послова земаља ЕУ.

Драган Човић у Бањалуци