latinica  ћирилица
20/06/2016 |  21:23 | Аутор: СРНА

Брод: Отворена Акварелистичка ликовна колонија "Сава Брод"

У Градској галерији у Броду вечерас је отворена Акварелистичка ликовна колонија "Сава Брод".
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У галерији ће бити изложени бројни радови са прошлогодишње колоније, међу којима познатих имена као што су Хаџи Бранко Никитовић, Ђурђа Вилагош, Драгослав Хусар и други умјетници.

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да општина 37. пут заредом организује ову културно-умјетничку манифестацију која има велики значај за Брод.

Он је захвалио свим учесницима колоније и додао да ће општина Брод и у наредним годинама наставити да развија и унапређује ову манифестацију.

Акварелистичка колонија "Сава" основана је 1980. године и све до 2006. године била је под покровитељством Рафинерије нафте, а након тога општина Брод преузима улогу покровитеља и организатора.

Традиционално, сваке године кључ Галерије се уручи једном од учесника који на идућој колонији кључ предаје другом учеснику. Ове године кључ Галерије уручен је сликару из Србије Момчилу Голубовићу - Канију, дугогодишњем учеснику колоније "Сава Брод".

Голубовић каже да је, упркос свим проблемима и кризама, колонија опстала и постала ово што је данас. "Да би нешто опстало, а посебно култура и умјетност, то мора да се његује", истакао је Голубовић.

Колонија ће бити отворена до суботе, 25. јуна, а посјетиоци могу да погледају изложене радове сваким радним даном од 10.00 до 20.00 часова.