latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:30 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

У уторак цјеловечерњи концерт тамбурашке музике

У уторак, 21. јуна, Градски тамбурашки оркестар Бања Лука поклања грађанима Бањалуке цјеловечерњи концерт тамбурашке музике поводом Свјетског дана музике.
ТО Бродске Удруге Тамбураша - Фото: РТРС
ТО Бродске Удруге ТамбурашаФото: РТРС

Специјални гост на овом концерту ће бити велики тамбурашки оркестар Бродске удруге тамбураша.

На репертоару овог реномираног оркестра, под диригентском палицом маестра Дамира Бутковића, се налазе традиционалне тамбурашке мелодије, али и транскрипције класичне, филмске и популарне музике.

На концерту ће се премијерно представити и бањалучки тамбурашки бенд "БЛ Мерак", коме ће ово бити прилика да се пред својом публиком представи програмом којим ће се такмичити на овогодишњем Свјетском тамбурашком фестивалу "Тамбурица Фест" у Новом Саду.

Концерт ће се одржати у Музичком павиљону у парку "Петар Кочић" у Бањалуци, са почетком од 19:00 часова.

Свјетски дан музике се прославља од 1982, на иницијативу тадашњег министра за културу Француске Џака Ланга.

Гала концерт (Фото: РТРС)

Првог дана љета позорнице су широм свијета отворене за све који желе да наступе, аматере и професионалнце, као и за све оне који желе да их слушају. То је прилика да хиљаде музичара освоје просторе за своје концерте, од који неки иначе нису намијењени музици, попут музеја, жељезничких станица и јавних површина, попут тргова, паркова и улица.

Свјетски дан музике је глобални музички празник, који се одвија на велико задовољство милиона слушалаца, који се окупљају случајно или намјерно.

Концертом у Музичком павиљону Градски тамбурашки оркестар ће дати свој допринос да се Бањалука у пуном капацитету укључи у обиљежавање овог свјетског музичког празника.