latinica  ћирилица
20/06/2016 |  13:27 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Рок музеј, филм "Јадранка" и промоција албума Норда на Демофесту

Највећи регионални фестивал демо бендова, бањалучки Демофест, објавио је и прве пратеће садржаје. У оквиру дневног програма фестивала у Дому омладине у Бањалуци ће од 21. до 23. јула бити организоване изложбе, филмске пројекције и музичке промоције.
Демофест - Фото: РТРС
ДемофестФото: РТРС

Првог дана фестивала, 21. јула, биће отворен Рок музеј, богата изложба музичких експоната. У питању је пројекат београдског Института за савремену музику, организације коју су покренули Мирослав Цветковић Цвеле, басиста Бајагиних Инструктора, Бранимир Локнер, рок новинар и критичар, и Срђан Стојановић, директор института, уз подршку колега и рок ентузијаста.

Њихов циљ је да у Београду отворе музеј рокенрола, а до испуњења ове намјере Рок музеј путује по региону. На Демофесту ће тако бити представљена разноврсна збирка аутентичних експоната попут музичких инструмената, сценске гардеробе, тематских књига и часописа, омота плоча и старих фотографија.

Рок музеј (Фото: РТРС)

Истог дана ће бити отворен и филмски програм Демофеста, приказивањем документарног филма "Јадранка" о животу Јадранке Стојаковић, славне кантауторке која је преминула почетком маја 2016. године.

Посљедњих година свог живота,  је сарађивала са Бранком Лазићем, уредником документарног програма Радио-телевизије Републике Српске, на материјалу који ће потом постати филм, премијерно приказан након њене смрти. Уз много емоција, интимности и јединственог Јадранкиног шарма, настала је њена лична ретроспектива, која је уједно била посљедњи поздрав ове велике умјетнице.

Филм "Јадранка" (Фото: РТРС)

Према фестивалској традицији, трећег дана Демофеста, 23. јула ће бити премијерно представљен албум прошлогодишњих побједника, снимљен у склопу освојене прве награде. На деветом Демофесту ће свој деби материјал представити Норд, рок/гранџ бенд формиран у Ријеци 2013. године. Овај састав је на осмом Демофесту освојио прво мјесто, а од тада вриједно ради на ауторским стварима које ће се наћи на њиховом првом албуму, названом Play Restart. Његова промоција ће бити одржана у дневном програму фестивала, а потом ће бити представљен и уживо, на великој бини Демофеста.

Норд (Фото: РТРС)

У оквиру такмичарског програма Демофеста наступиће 35 бендова, док ће у ревијалном дијелу свирати Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Бомбај штампа, Хладно пиво, Коља и Гробовласници, ЗАА, Норд, С.К.А. и Резерве.