latinica  ћирилица
31/05/2016 |  18:34 | Аутор: СРНА

Предложени закон нарушиће везе између Анкаре и Берлина

Предложени закон којим би Њемачка масовно убиство Јермена прогласила геноцидом нарушиће везе између Анкаре и Берлина, рекао је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: архив
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: архив

Посланици њемачког парламента требали би у јуну да гласају о планираној резолуцији да се убиство до 1,5 милиона Јермена, које су прије стотину година извршиле снаге Отоманског царства, прогласи геноцидом.

У коментарима објављеним пре поласка у званичну посјету Африци, Ердоган је критиковао оне, како је рекао, који покушавају да "обману" Њемачку око догађаја из 1915. године. Ердоган није никога конкретно именовао.

"Уколико Њемачка буде обманута, онда ће бити нарушене билатералне економске, трговинске, политичке и војне везе", нагласио је Ердоган.

Ердоганови коментари објављени су након телефонског разговора са њемачким канцеларом Ангелом Меркел којој је изразио забринутост због нацрта закона.

Из Ердоганове канцеларије је потврђено да је разговор са Меркеловом обављен и да су лидери разговарали о спровођењу споразума између ЕУ и Турске о мигрантима.