latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:25 ⇒ 12:53 | Аутор: Дојче веле

Ердоган прогони непријатеље по Њемачкој

Исламски проповједник Фетулах Гулен, некада блиски Ердоганов савезник – сада је турски непријатељ број један. Предсједник Ердоган чак жели да утиче на владу у Берлину како би Гуленов покрет био заустављен и у Њемачкој.

У Турској су Гуленове присталице под притиском који им угрожава егзистенцију: на дневном реду су хапшења, отпуштања из државне службе, малтретирање привредника и ућуткивање медија. Покрет је на путу да искрвари. Тим важније су међународне подружнице покрета – посебно у Њемачкој. Проповједнику Фетулаху Гулену, који је већ годинама у егзилу у Пенсилванији, приписује се моћна мрежа од око 100 институција: за помоћ ђацима, 30 приватних школа, фондације, трговинска удружења и медијске компаније.

У фебруару 2015. сљедбеници Гуленовог покрета протестовали су против експропријације Асја банке, коју су основали Гуленови људи. Предсједнику Турске,Реџепу Тајипу Ердогану смета то што не може своје непријатеље да прогони и у Њемачкој. “Турски званичници су представницима Савезне владе у неколико наврата прослиједили документе о Гуленовом покрету“, каже се у одговору савезне владе на питање посланичког клуба Љевице. Те информације се односе на “активности и присталице покрета у Турској и Њемачкој“, наводи се у том одговору у који имамо увид.

ердоган

Поред тога, Турска је њемачкој доставила захтјеве за “изручење два бјегунаца који су повезани са Гуленовим покретом“. Њемачка влада није могла да утврди да ли бјегунци живе у Савезној Републици. Један од бјегунаца је вјероватно државни тужилац Зекерија Оз. Он је прво водио процес који је бројне чланове секуларне елите довео иза решетака, а онда су истраге против корупције унијеле пометњу и у високим круговима Ердоганове странке АКП. Крајем 2013. године то је довело до отворене борбе за моћ између Гулена и Ердогана.

Крајем 2015. Оз је побјегао из Турске да би избјегао хапшење, заједно са такође оптуженим бившим колегом. Од тада, он је наводно виђен неколико пута у Њемачкој. Оно што је упадљиво о одговорима Савезне владе јесте да је њен однос са Гуленовим покретом сведен на минимум те да се досадашњи облици сарадње прекинути.

Њемачка влада избјегава јасан став о питању да ли су Гуленове присталице политички прогањане у Турској. “ Сатиричар Бемерман, угњетавање Курда и безвизни режим већ пружају довољно експлозива за договор о избјеглицама. Зато не желе да се са Гуленом долива уље на ватру“, каже политичарка Љевице Ула Јелпке тумачећи такав курс владе. Истовремено, влада одржава контакте са Гуленом, у случају да се у борби за власт у Турској ситуација промијени.

Према већ поменутом одговору, од 2014. године је Савезна влада водила више разговора са представницима Фондације Дијалог и образовање која се представља као Гуленов лоби у Њемачкој. Што је јачи притисак из Анкаре, тим је за Гуленов покрет важније да има контакте у непосредној близини политичара и представника јавног живота у Њемачкој.

Једно удружење блиско Гуленовом покрету у суботу у Диселдорфу организује међународни Фестивал језика и културе. Око 500 дјеце и младих из 40 земаља треба да представе културе својих земаља. Покровитељство је преузео Рајнер Шмелцер, социјалдемократа и министар рада у Сјеверној Рајни-Вестфалији. На питање Хесенског радија, Министарство истиче да је ријеч “о познатој манифестацији за дјецу, младе и културу“ и да Гуленов покрет није на црној листи њемачких служби. Поред тога, и политичари других странака су били покровитељи сличних Гуленових манифестација претходних година.

Демохришћанска опозиција у покрајинском парламенту је критиковала то што је министар преузео покровитељство. “Покрет се само кити племенитим циљевима док је у основи то чист исламски-турски национализам“, рекао је Данијел Зифеке, предсједник Одбора унутрашњих послова у парламенту Сјеверне Рајне-Вестафлије.