latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:23 | Аутор: СРНА

САД и Британци не желе да Јункер оде у Санкт Петербург

Намјера предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера да у јуну посјети Русију и дође у Санкт Петербург изазива негодовање САД, Британије и балтичких земаља, наводе политички портали.

Јункер жели да се укључи у рад велике међународне конференције у Санкт Петербургу - годишње манифестације на којој учествују политичари, интелектуалци и представници бизниса.

То је руска верзија економског форума у Давосу, како то често говори Владимир Путин.

Јункер би могао бити први високи функционер неке од владајућих структура ЕУ који ће посјетити Русију након што су у марту 2014. године Москви уведене санкције због дешавања у Украјини.

Многи у САД, Британији, али и у самом Бриселу, страхују да би Јункерова посјета могла да ојача позицију руског предсједника Владимира Путина у тренутку када буде разматран продужетак економских санкција Москви, наводи лист "Политико".

Власти у балтичким земљама сматрају да такви "сусрети ради сусрета" не доприносе односима ЕУ и Русије.

Из Јункеровог окружења потврђују да је он позван и да заиста планира да учествује на форуму, али да ће се тек седам дана прије почетка догађаја то могло и потврдити, јер је његов распоред "подложан промјенама".

На основу те формулације амерички лист закључује да се тако прави могућа одступница, али да је мало вјероватно да се Јункер неће појавити у сјеверној руској пријестолници.

До одгађања посјете доћи ће само ако се погорша ситуација у Украјини, упркос томе што су "два дипломатска извора" рекла америчком листу како неки сарадници савјетују Јункеру да не учествује на конференцији због деликатности питања санкција.

САД и Британија, прије свих, страхују да би Јункерово учествовање на форуму довело до поправљања Путинове репутације као државника и да би могло ојачати позицију Русије у деликатном тренутку у којем ће бити разматране санкције.