latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:12 | Аутор: Б92

Изборне неправилности и у Горњој Аустрији

У Аустрији, након одржаних предсједничких избора, све су учесталије вијести о неправилностима које доспјевају у јавност, преноси бечка штампа.
Изборне неправилности у Аустрији - Фото: ТАНЈУГ
Изборне неправилности у АустријиФото: ТАНЈУГ

Након што је Министарство унутрашњих послова, дан послије другог круга избора, у којем је тијесну побједу однио кандидат Александер ван дер Белен, покренуло истрагу у четири општине, гдје су наводно гласови пристигли путем поште прерано отварани, сада се појавила вијест о неправилностима у двије даље општине, овај пут у Горњој Аустрији.

У мјестима Хелфенберг и Ахорн дошло је до неправилности, тврди посланик Слободарске партије Аустрије у покрајинској скупштини Улрике Вал.

Она је истакла, како преноси аустријски дневник "Оберестерајхише нахрихтен", да је градоначелик Хелфенберга поцјепао три гласчка листића.

У Ахорну једна жена није могла да гласа, јер је грешком регистрована као гласач путем поште.

Градоначелник Хелфенберга Сстефан Хелцл тврди да је имао писано одобрење Социјалдемократске партије, ФПО и његове Народне странке, да као предсједник изборне комисије уништи оне листиће коју су били прекобројни.

"Договорили смо да уништимо три неважећа гласа како не би мијењали изборни резултат", казао је он.

У Ахорну једна жена гласала је у првом кругу путем поште, али у другом је жељела да изађе на биралиште. Она се није налазила на списку гласача у биралишту и тако није могла да преда свој глас.

Градоначелник Ахорна Јозеф Хинтенбергер истиче да тако нешто више не смије да се деси, али да се грешке догађају тамо гдје раде људи.

ФПО тренутно још увијек разматра да ли ће уложити жалбу на исход предсједничких избора, прикупљајући податке о неправилностима. Уколико се утврди да те неправилности утичу на коначан исход странка ће, како је раније најављино, поднијети жалбу.