latinica  ћирилица
31/05/2016 |  08:18 | Аутор: СРНА

Оланд: Нема попуштања у спровођењу реформи

Француски предсједник Франсоуа Оланд изјавио је данас да неће одустати до предложене реформе тржишта рада и да нове мјере морају остати на снази.

Француска, друга највећа економија у еврозони, суочена је са насиљем на уличним протестима и штрајковима у сегменту саобраћаја и индустрије због приједлога да се компанијама олакша да запошљавају и отпуштају људе.

Само десет дана прије почетка Европског фудбалског првенства у овој земљи, Влада је изложена притиску да ријеши спор са синдикатом ЦГТ, који предводи захтјеве да се одустане од предложене реформе.

- Приједлог закона неће бити повучен. Принципи из Члана 2 биће задржани - рекао је Оланд у интервјуу листу "Суд уе" који је емитован касно синоћ.

Влада је наметнула приједлог закона у доњем дому парламента без гласања, а слиједи дебата у Сенату. Законско рјешење потом се враћа у Националну скупштину на завршно гласање.

На питање да ли би потписао предложени закон као декрет, Оланд је рекао да би било боље да текст буде усвојен гласањем, али не по цијену да се од њега одустане.

Реформе су уздрмале и владајућу Социјалистичку партију мање од годину дана прије предсједничких избора. Оланд је рекао да ће се кандидовати поново само ако смањи незапосленост, која је тренутно на нивоу од око десет одсто.