latinica  ћирилица
31/05/2016 |  08:14 ⇒ 08:14 | Аутор: Агенције

Муижниекс: Обезбиједити мигрантима право гласа

Европски комесар за људска права Нилс Муижниекс позива европске земље да убрзају интеграцију миграната и омогуће право гласа на локалном и регионалном нивоу.

Муижниекс је апеловао на европске владе да учине више на интеграцији више од милион миграната који су у протеклим мјесецима затражили заштиту у Европи и осигурају им безбједну и стабилну будућност, наводи се у извјештају Савејта Европе о интеграцији миграната.

Према његовим ријечима, послије хитних акција прихвата миграната и обраде захтјева за добијање азила, европске државе морају да се посвете дугорочним циљевима као што је успјешна интеграција у њихова друштва.

У упутству владама европских држава, садржаном у новом извјештају о интеграцији миграната, Муижниекс је посебно истакао право на спајање породице.

"Мигрантима се мора омогућити спајање породице у разумном року, као загарантовано људско право које морају поштовати све европске земље", наводи се у извјештају комесара за људска права.

Муижниекс је позвао на додјељивање дугорочних боравишних дозвола мигрантима који легално бораве у некој од европских земаља дуже од пет година.

"Државе би требало да олакшају добијање дугорочних боравишних дозвола, што је основни предуслов за успјешну интеграцију, као и да уклоне препреке за добијање тог статуса и гарантованих права", нагласио је он.

Још неки од предуслова за успјешну интеграцију су, како је навео, учешће миграната у политичком и јавном животу, као и обезбјеђивање права гласа на локалном и регионалном нивоу.

Комесар је позвао европске државе да омогуће мигрантима бољи приступ тржишту рада, бесплатним курсевима језика и квалитетном образовању за њихову дјецу.

"Мигранти нису преијтња, већ шанса. Европа мора да одговори на изазов успјешне интеграције, зарад њихове стабилне будућности", рекао је Муижниекс.