latinica  ћирилица
31/05/2016 |  08:07 ⇒ 08:31 | Аутор: sputniknews.com

Кина први пут шаље нуклеарне патроле у Пацифик као упозорење

Пекинг први пут у историји шаље нуклеарне подморнице у патролу по Тихом океану због нарастајуће напетости између САД и Кине због спорних области у Јужном Кинеском мору.
Кинеска нуклеарна подморница - Фото: илустрација
Кинеска нуклеарна подморницаФото: илустрација

Ове вијести су се први пут појавиле након извјештаја листа Гардијан, да Пекинг планира своју прву нуклеарну патролу. Лист је цитирао неименованог кинеског војног званичника који је рекао да су такве патроле једино средство за обезбјеђивање Кине од америчких оружаних система.

Док кинеске власти нису ни потврдиле ни негирале ове информације, текст у државним новинама Пиплс Дејли нови је доказ за ове наводе.

У извјештају је наведено да је нуклеарна патрола за одвраћање од суштинског значаја да се Американцима покажу кинеске нуклеарне могућности.

У прошлости је Вашингтон игнорисао нуклеарни потенцијал Пекинга. На примјер, током предсједничке кампање 2012. је кандидат Херман Кејн навео да уопште није ни био свјестан да је Кина нуклеарна сила.

У међувремену, Пекинг се држи стратегије "ефикасног нуклеарног одвраћања" која се ослања на мањи број бојевих глава у поређењу са другим нуклеарним силама.

Према наводима листа Пиплс Дејли, Кина усп,ешно развија нуклеарну технологију и лансира ракете и са копна и са мора. Истиче се и да је "способност опстанка кинеске нуклеарне снаге" побољшана.

- Историја показује да равнотежа снага боље доприноси миру. Кина би требало да повећа број свог нуклеарног оружја и повећа њихову моћ и способност да погађа циљеве. То је најбитнија основа за кинеску националну безбједност - наводи лист.