latinica  ћирилица
30/05/2016 |  18:49 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Ко је Хашима Тачија заштитио од хапшења у БиХ? (ВИДЕО)

Самит у Сарајеву Брдо-Бриони осим по изјавама Бакира Изетбеговића, могао би остати упамћен и по скандалу. Због неслагања Министарства безбједности БиХ и МУП-а РС око статуса Хашима Тачија све се могло завршити његовим хапшењем. Срећом по Тачија, у БиХ није ушао на подручју Српске гдје би био приведен. Ипак, на остатку територије БиХ, имунитет му је гарантовао лично министар безбједности, Драган Мектић.
Хашим Тачи у Сарајеву (Фото: vijesti.ba) -
Хашим Тачи у Сарајеву (Фото: vijesti.ba)

Да би се спријечило хапшење Хашима Тачија у БиХ, Министарство безбједности свим безбједносним агенцијама и ентитетским МУП-овима прослиједило је Информацију у вези са самитом Брдо-Бриони. Дописом у чијем врху пише “хитно”, а у дну потпис министра Драгана Мектића, Министарство се позива на непотписану информацију Министарства иностраних послова. Тамо пише и да, у складу са међународним правом, Хашиму Тачију, као шефу косовске делегације, припада потпуни имунитет. Зашто Тачи није ухапшен чим се чекирао на граничном прелазу БиХ – зна Драган Мектић.

"Да је потјерница била важећа, поступило би се према њој. Да је била расписана потјерница Интерпола, Тачи би био ухапшен када би се појавио на граници БиХ", каже Мектић.

Како сазнаје РТРС, дифузна потјерница за Тачијем постоји, а за њу знају и у МУП-у Српске и ФБиХ. Интерпол је дао препоруку да се Тачи не хапси, која, како нам је потврђено у МУП-у Српске, није обавезујућа. Будући да БиХ није признала Косово као државу, самим тим је нејасно како је Тачи уопште добио имунитет, јер по законима БиХ он је обични грађанин који долази са Косова.

"Ми смо на упит Министарства безбједности одговорили да уколико се на простору РС појави или нађе лице за којим је расписана међународна потјерница, ми ћемо по закону лишити лице слободе и привести надлежном суду.
Министар безбједности тим стварима не треба ни да се бави, ово је надлежност полицијских агенција", истиче Гојко Васић, директор Полиције РС.

То практично значи да, у случају да је Тачи покушао да пређе границу са БиХ рецимо у Херцеговини, сада би био у притвору и чекао одлуку надлежног суда да ли ће га испоручити Србији, која је и расписала потјерницу за њим. Потпредсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић, сматра да би по тој логици и нека друга лица са потјерница могла да добију имунитет.

"Можда сутра будемо добили неки документ да не хапсимо ове из ИСИЛ-а. Не знам шта је сврха тога и зашто такве се ствари користе у некој врсти комуникације", каже Стевандић.

Због чега је Мектић посебно упутство послао баш за понашање према Тачију, ако, како каже, потјерница не постоји, није појаснио. Иста ситуација десила се и пред најављени долазак Тачија у Сребреницу у јулу ове године – МУП Српске одговорио је на исти начин.