latinica  ћирилица
30/05/2016 |  18:37 | Аутор: СРНА

Сирија: Блокирано више десетина хиљада цивила

Изненадним нападом "Исламске државе" блокирано је више десетине хиљада цивила на сиријској граници са Турском, саопштила је данас организација "Љекари без граница".
Турско-сиријска граница (фото: en.farsnews.com) -
Турско-сиријска граница (фото: en.farsnews.com)

Регионални званичник МСФ Пабло Марко изразио је данас забрунутост јер се велика цивилна популација налази на најмање пет километара од џихадиста, који напредују.

"Говоримо о 100.000 људи, који је блокирала `Исламска држава` на неколико километара. Преплашени су и немају куда", истакао је Марко за агенцију Франс прес.

"Исламска држава" заузела је неколико упоришта умјерених побуњеника у Мареи и Азазу у провинцији Алепо због чега је више хиљада људи побјегло ка сјеверној граници.

Међутим, Турска држи границу затвореном због чега су цивили блокирани између прве борбене линије са "Исламском државом" на истоку и на сјеверу са блокираним прелазом док је на западу аутономни курдски регион Африн.

"Ти људи налазе се у веома малој области дугој четири и широкој седам километара. Ситуације је апсолутно неодржива и неприхватљива", додао је Марко.

УН су саопштиле да је због борби блокирано до 165.000 цивила између области Азаз и затворене турске границе.