latinica  ћирилица
30/05/2016 |  18:24 | Аутор: СРНА

БиХ: Са тржишта повучене "Нестле" житне пахуљице

Фирма "Нестле Адријатик БХ" Сарајево обавијестила је данас Агенцију за безбједност хране БиХ о добровољном повлачењу са тржишта житних пахуљица за дојенчад и малу дјецу из мјера предострожности, а због сумње да садрже повећану количину тропанских алакалоида.
Нестле - Фото: СРНА
НестлеФото: СРНА

Ријеч је о производу "житне пахуљице осам житарица са додатком културе бифидобацтерум лацтис", произвођача "Нестле" Шпанија, саопштено је из Агенције за безбједност хране БиХ.

Предмет повлачења су производи Нестле БЛ 8 Цереалс НСА ГАБ001 6x600гЕС, серија: 52780291 и Нестле БЛ 8 Цереалс НСА ГАБ001 6x600гЕС, серија: 52870291.

Агенција за безбједност хране БиХ доставила је ово обавјештење на даље поступање надлежним инспекцијским органима у БиХ, а због потенцијалног ризика по здравље, препоручује да се ови производи не конзумирају.

Тропански алкалоиди су секундарни метаболити који су у природном облику присутни у неким породицама биљака. Иако је досад идентификовано више од 200 врста тропанских алкалоида, према мишљењу Европске агенције за безбједност хране, подаци о њиховом присуству у храни и токсичности још су ограничени.