latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:30 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

ПС БиХ: О попису када стигне информација Савјета министара (ВИДЕО)

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о попису ставновиштва је прекинута. Биће настављена када у Парламент БиХ стигне информација Савјета министара о Одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Посланици су готово два сата од почетка сједнице расправљали о дневном реду. Бошњачки посланици оспоравали су пословничко право предсједавајућег Младена Босића да закаже сједницу.

Током прве и једине данашње паузе, одржана је сједница проширеног Колегијума. Закључено је да се Савјет министара задужи да у року од 10 дана достави информацију о одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Данашња хитна сједница заказана је на захтјев клуба СНСД-а након што је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, без сагласности ентитетских завода за статистику донио одлуку о јединственом програму обраде пописних података на основу којег би око 190 хиљада спорних пописница биле уврштене у резидентне становнике БиХ.

Након што су затражили одржавање хитне сједнице у клубу посланика СНСД очекивали су да ће Савјет министара посланицима да достави информацију о попису. Шеф клуба Сташа Кошарац сматра да су требали да реагују чим је први у Агенцији за статистику БиХ Велимир Јукић одлучио да сам ријеши судбину пописа у БиХ. Поручује, ставови из Српске морају да буду поштовани у институцијама БиХ.

"Немојте да намећемо ставове једни другума. Мислим да би било боље да на темељу Информације Савјета министара сви заједно изнесемо своје ставове. О том питању наш став је потпуно јасан и од тог става нећемо одустати“, рекао је Кошарац.

У Генерални секретаријат Савјета министара данас није стигао захтјев из Парламента БиХ за достављање информације о попису, каже замјеник предсједавајућег. Када затраже, информацију ће добити.

Савјет министара може да достави информацију, Парламент да расправља, али одлука директора Агенције за статистику БиХ остаје на снази, сматрају у СДА.

"Нема те институције, а поготово то није парламент који може да доводи у питање одлуке Агенције за статистику БиХ.Оне се морају поштовати и резултати објавити у складу са Законом", рекао је Шефик Џаферовић, замјеник Предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (СДА).

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић и данас тврди да ради по закону. Нико није утицао, а његов став да је потребно продужење рока за објаву резултата пописа јер нема договора о резидентима није нагло промијенио због одласка у Тужилаштво БиХ два дана прије једностране одлуке. Ваљда је, напрасно, спознао снагу закона.

Јукић каже да је поступао како му закон налаже и је то, каже, једина и права истина.

Да је ријеч о некој другој земљи можда и не би било, али у БиХ је занимљиво да је Јукић изненадио и врх своје странке. Борјана Кришто,  замјеница предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (ХДЗ БиХ) истиче да прва она, а затим ни предсједник странке није знао када је јукић донио одлуку.

Да су се у Агенцији за статистику заиста држали закона можда би у причи о попису преовладавале статистичке, а не Рилијеве рубрике.

"Закон каже да у име лица млађих од 15 година податке дају њихови старатељи, а онда имате 11 хиљада пописница гдје лица млађа од 15 година, укључујући и бебе од 2-3 мјесеца изјаве да су лично дали податке“, каже шефица Клуба посланика СДС у Представничком дому ПС БиХ Александра пандуревић.

Агенција за статистику ЕУ - Еуростат толерише грешке у попису до 5%. Незванично, грешке у попису у БиХ су 11%. Чему попис и потрошених 50 милона марака пореских обвезника, ако и послије три године, немамо ниједан податак који сви у БиХ прихватају, а резултате који БиХ требају за европски пут, могуће је да у Бриселу неће ни признати.