latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:27 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Цигарете у застрашујућим кутијама и на нашем тржишту? (ВИДЕО)

Шарена паковања, различите величине и окуси обогаћени посебним аромама – једини трикови којима су се могли користити произвођачи дувана, од сада ће бити упаковани у кутијице са шокантним сликама о потенцијалним болестима које узрокује пушење – наредба је Европске уније.
Застрашујуће фотографије на кутијама цигарета - Фото: РТРС
Застрашујуће фотографије на кутијама цигаретаФото: РТРС

Оштећена плућа, уништени зуби, фотографије обољелих од тумора, па чак и инфекције новорођенчади узроковане пушењем мајке у трудноћи, од петка су главни украс на кутијама цигарета у дијелу Европске уније. Европска директива о дуванским производима ступила је на снагу.

Осим слика и писаног упозорења о штетности пушења на 65 одсто предњег и задњег дијела кутије и забране брендирања, европска директива предвиђа и забрану дуванских производа с аромом воћа или ванилије. До 2020. године биће забрањене и цигарете са укусом ментола. Да ли ће цигарете у застрашујућим кутијама доћи и на наше тржиште?

Ново правило још се не односи на Босну и Херцеговину, али Хрватска би могла сносити озбиљне посљедице јер свој закон још није ускладила са европским. Када то учини, врло лако би се кутијице са узнемирујућим фотографијама могле наћи и у нашим трафикама, јер хрватски произвођачи држе трећину тржишта БиХ. 

Из Творнице дувана Ровињ нисмо добили одговор како ће након доношења закона у Хрватској поступити према нашем тржишту.

“Мислим да ће се ТДР морати прилагодити осталим тржиштима. Ако говоримо само о БиХ, њихов удио је 30 одсто на нашем тржишту, тако да мислим да је њима у интиресу да задрже ово тржиште”, истиче економиста Предсраг Дудуковић.

Све ове мјере донесене су у циљу смањења броја пушача. Ипак, према процјенама, становници Аустралије, Канаде и САД након увођења сличних закона, за никотином посежу мање у просјеку од три одсто.

Психолог маркетинга Јана Анђелковић Алексић истиче да увијек постоји група потрошача која ће бити заинтересована за конзумацију дувана.

То говори и статистика, јер када је ријеч о региону, пушача је све више. У 2015. према Свјетској зравственој организацији, дуван су најмање конзумирали становници Македоније и Словеније, а највише Босне и Херцеговине. Из овога је евидентно, да постојећи закони нису уродили плодом.

У случају да се овакве фотографије нађу на кутијама, о евентуалном кажњавању одлучиће Инспекторат, кажу у Министарству здравља. Иако и једни и други подржавају законе донесене у Европској унији, сматрају да би произвођачи морали да увозе производе у сладу са законима нашег тржишта.

С обзиром на то да је намјера надлежних да и БиХ једног дана постане чланица Европске уније, домаћи стручњаци већ су почели припрему законског рјешења у складу са европским.