latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:05 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Хоће ли напади на Републику Српску ујединити српске политичаре? (ВИДЕО)

Изјавом да је Република Српска парадржава и да је одговорна за систематско протјеривање Хрвата и Бошњака из Бањалуке, бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изазвао је лавину реаговања и осуда у Српској. Предсједник РС Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оцјенили су да Изетбеговићева изјава није инцидент, али је неваспитана и не доприноси помирењу.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

Само један дан Бакир Изетбеговић успио је да се пред јавношћу и угледним гостима из региона представи као помиритељ, спреман на покајање и суживот рекавши да осјећа личну потребу да ода почаст сарајевским Србима убијеним на Казанима.

Већ сљедећег дана показао је право лице.Миротворац је поново постао радикал изјавивши:
"За разлику од Сарајева које је било опкољено, Бањалука је била слободна и из ње су ситематски власти РС протјерали Хрвате и Бошњаке".

Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком, вијећу ПС БиХ истакла је да иза изјаве да ће се поклонити на Казанима, због које је вјероватно изложен критикама у бошњачком корпусу, изетбеговић је, како каже, одлучио да се исправи и рекао то што је рекао.

Изетбеговић није рекао да је у Сарајеву било 126 логора за Србе, да их је хиљаде убијено, десетине хиљада протјерано, имовина отета или уништена. То је прећутао и изигравајући адвоката бањалучког бисукупа тешко је оптужио и омаловажио Српску.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ рекао је да Републику Српску треба уважавати јер је она израз воље њених грађана.

"Алија Изетбеговић није могао ништа Републици Српској, па неће моћи ни Бакир Изетбеговић", закључио је Кошарац.

Бакиру Изетбеговићу пошло је за руком што није српском патријарху - макар на тренутак уједино је српске политичаре. А управо је изостанак тог јединства у претходном периоду, па чак и сервилност српских политичара у Сарајеву дало крила Бакиру Изетбеговићу да удара по Српској.

"Мислим да је и одлука о попису посљедице тога , а да је било јединственог одговора из Српске, таквих изјава не би било", рекао је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине РС (Уједињена српска).

Изетбеговић не хаје за реаговања из Српске. Преко федералних медија одговара српском члану Предсједништва БиХ да неће прећутати злочине и истину гурати под тепих. Још када би са јавношћу и истражним органима подијелио своја сазнања о убијеним сарајевским Србима, па да му повјерујемо.