latinica  ћирилица
30/05/2016 |  15:45 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Парламентарна скупштина НАТО: Усвојена Декларација о подршци БиХ

Земље чланице Парламентарне скупштине НАТО-а у Тирани усвојиле су Декларацију којом, уочи предстојећег Самита Алијансе у Варшави, дају пуну подршку напорима БиХ да активира Акциони план за чланство /МАП/ и којом се земље чланице позивају да подрже и помогну БиХ на њеном европском и евроатлантском путу.
Парламентарна скупштина у НАТО-у - Фото: СРНА
Парламентарна скупштина у НАТО-уФото: СРНА

У Тирани је одржано прољећно засједање Парламентарне скупштине НАТО-а на коме су учествовали и чланови делегације Парламентарне скупштине БиХ у парламенту НАТО-а Никола Ловриновић и Асим Сарајлић.

"Током обраћања учесницима скупа, предсједавајући Парламентарне скупштине НАТО-а Мајкл Тарнер позвао је земље чланице НАТО-а да помогну БиХ да још снажније настави започете реформе на евроатлантском путу", саопштено је из парламента БиХ.

Тарнер, који је члан Конгреса САД, позвао је политичаре у БиХ да учине све како би МАП био активиран што прије јер грађани БиХ то заслужују.

Сви учесници пленарне расправе, међу којима су били и предсједник Парламента Албаније Илир Мета, премијер Албаније Еди Рама, предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић и замјеник генералног секретара НАТО-а Александер Версбов, снажно су подржали европски и евроатлантски пут БиХ.

Водеће политичаре у БиХ позвали су да предстојеће вријеме искористе како би направили додатни реформски замах у постизању спољнополитичких циљева за које постоји јасно опредјељење.

Током засједања Парламентарне скупштине НАТО-а подржан је напредак који регион има на европском и евроатлантском путу, а лидери тих земаља позвани су на јачање међусобне и регионалне сарадње.

Ловриновић и Сарајлић су, на маргинама тродневног засједања Парламентарне скупштине НАТО-а на састанку са делегацијама Хрватске, Словеније, Црне Горе и Србије, разговарали о јачању билатералних односа и сарадње земаља региона, као и о подршци земаља чланица ЕУ и НАТО-а напретку осталих земаља региона на њиховом европском и евроатлантском путу.

На скупу, који је организовала Делегација Њемачке у Парламентарној скупштини НАТО-а, Ловриновић је позвао земље региона да, уочи предстојећег Самита НАТО-а почетком јула у Варшави, пруже подршку БиХ у намјери да се активира МАП.

Истичући да се активирањем МАП-а не прејудицира одлука о уласку БиХ у НАТО, Ловриновић је нагласио да је то потребно и Оружаним снагама БиХ /ОС/, које би наставиле са процесом достизања стандарда који би им омогућили нову фазу реализације и опремања с циљем оспособљавања за обављање најсложенијих задатака из њихове надлежности.

Према Ловриновићевим ријечима, припадници ОС БиХ су се у мировним мисијама, под вођством НАТО-а и УН, показали као поуздан партнер и савезник, због чега би активирање МАП-а било својеврсно признање и њима и земљи у цјелини за учешће у мировним мисијама.

У активностима Делегације БиХ у Тирани учествовала је и замјеник шефа Мисије БиХ при НАТО-у Нада Јанковић.