latinica  ћирилица
30/05/2016 |  14:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Вођа протестаната у Њемачкој за увођење ислама у школе

Вођа протестантске цркве у Њемачкој предлаже да се ислам уведе као наставни предмет у државне школе како млади муслимани не би подлегли изазовима фундаменталиста.

Бискуп Хајнрих Бедфорд-Штром сматра да толеранција и вјерска слобода треба да се односе на све вјере и да буду у складу са њемачким уставом, а учењем о исламу, ученици Мухамедове вјере стекли би критички приступ према сопственој религији.

Бедфорд-Шторм каже да би те курсеве требало да организују исламске заједнице у Њемачкој, али њихови међусобни сукоби и неслагања отежавају организацију вјерска настава, преноси Ројтерс.

У Њемачкој иначе живи око четири милиона муслимана, односно пет процената укупног становништва, и о исламу се као религији, учи у седам од 16 њемачких савезних покрајина.

Усљед терористичких напада по Европи и великог уплива миграната из Сирије и са Истока, однос Нијемаца према муслиманима постао је прилично нетолерантан - скоро двије трећине становништва сматра да исламу нема мјеста у Њемачкој, што подупире антиизбјегличка странка Алтернатива за Њемачку.

С друге стране, према подацима њемачког министарства унутрашњих послова, од 2012. године стотине Њемача напустило је земљу и прикључило се Исламској држави.