latinica  ћирилица
30/05/2016 |  14:28 | Аутор: СРНА

Вучић: Кина у Србији има искреног пријатеља и партнера

Предсједник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са предсједником кинеског владиног Центра за истраживање Ли Вејом са којим је разговарао о предстојећој посјети предсједника Кине Си Ђинпинга и о билатералној сарадњи.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Премијер Вучић је истакао да никада у савременој историји односи двије земље нису били на тако високом нивоу и додао да Кина у Србији има искреног пријатеља и партнера.

Он је нагласио да претходна посјета кинеског премијера Ли Кећанга и предстојећа посјета кинеског предсједника Си Ђинпинга указују на значај који кинеска страна придаје билатералним односима, саопштено из Владе Србије.

"Поред сарадње на развоју инфраструктурних пројеката, за Србију су веома важна улагања кинеских инвеститора, а од кључног значаја је долазак компаније Хестил у /Железару/ Смедерево. Надамо се већем броју кинеских инвестиција и зато разговарамо о отварању индустријске зоне", додао је премијер Вучић.

Предсједник кинеског владиног Центра за истраживање Ли Веј рекао је да се Србија и Кина узајамно подржавају по свим питањима од виталног интереса за двије земље, посебно од 2009. године када је успостављено стратешко партнерство.

"Посета кинеског председника даће импулс ширењу и јачању билатералне сарадње. Уверени смо да ћемо, уз заједничке напоре, подићи стратешко партнерство и наше односе на још виши ниво", изјавио је Веј.

Веј је упутио позив премијеру Вучићу да учествује на форуму о одрживом развоју, који ће бити организован у Пољској у јуну ове године.