latinica  ћирилица
30/05/2016 |  14:08 | Аутор: СРНА

Кришто: Јукић самостално донио одлуку

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто изјавила је данас у Сарајеву да је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, који је члан ХДЗ БиХ, донио самостално одлуку о јединственом програму обраде пописа становништва, на основу закона.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

"Чињеница је да је на челу Агенције човјек из ХДЗ-а БиХ. Он је одлуку донио на основу закона, искључиво као директор", рекла је Кришто новинарима и навела да ни она нити предсједник странке Драган Човић, нису знали за ову одлуку.

Кришто, која је замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ, изразила је разумијевање за Јукићеву одговорност према закону и за одлуку коју је донио.

"Према закону, до 1. јула требало би да објавимо пописне резултате. Мислим да је директор желио да испоштује термине и у складу са тим је донио одлуку", закључила је Кришто.

Према њеним ријечима, иницијатива посланика СНСД-а да Представнички дом расправља о јединственом програму обраде пописних података је легитимна и парламент би требало транспарентно да расправља о томе.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић рекао је да не би требало бјежати од расправе у Представничком дому о наведеном питању, али да сматра да предсједавајући Дома Младен Босић није могао да без сагласности Колегијума утврди дневни ред сједнице.

"Процес обраде података становништва требало бу да буде настављен. Парламентарна расправа не смије да утиче на обраду", рекао је Џаферовић.

Он је додао да ниједна институција, а поготово парламент, не може да доведе у питање одлуке Агенције за статистику БиХ.

"Оне морају бити поштоване и спроведене. Резултати морају бити објављени у року који је предвиђен законом", закључио је Џаферовић.

Данашња хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посвећена попису становништва прекинута је и биће настављена када буде добијена информација Савјета министара у вези са Одлуком о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Савјет министара задужен је да информацију о одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године достави у року од 10 дана.

Хитна сједница заказана је на захтјев Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому, након што је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић донио одлуку о јединственом програму обраде пописних података без консултације са ентитетским статистичким заводима.