latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:55 ⇒ 14:44 | Аутор: Б92

Пекинг: Картер подстиче хладни рат између Кине и САД

Кинеске власти су данас оштро критиковале америчког министра одбране Ештона Картера оптужујући га да подстиче менталитет "хладног рата".

Пекинг није заинтересован да "игра улогу у холивудском филму" за који је сценарио написао Вашингтон, истиче кинеско Министарство иностраних послова.

Портпарол тог миистарства је у обраћању новинарима у Пекингу рекла да Картерове изјаве од прошле недјеље да Кина подиже "Велики зид самоизолације" представља тек покушај да се прикрију амерички планови за слање додатних војних снага у азијско-пацифички регион, пренио је АФП.

Картерове изјаве су "разоткриле стереотипно америчко размишљање и америчку хегемонију", рекла је Хуа и додала: "Има неких у САД који физички живе у 21. вијеку, али су њихови умови запели у ери 'хладног рата".

"Кина није заинтересована за било какав вид 'хладног рата', а нисмо заинтересовани ни да играмо улогу у холивудском филму којег пишу и режирају одређени амерички војни званичници. Кина се, међутим, не боји и одговориће на сваку акцију која пријети и угрожава кинески суверенитет и безбједност", истакла је портпаролка кинеског Министарства.

Картер је у поздравном обраћању питомцима америчке Морнаричке академије у петак рекао да Кина жели и ужива користи слободне трговине и слободног интернета, али понекад одлучи да ограничи обе те ствари.

Он је додао да је званични Вашингтон и даље забринут због активности Пекинга у спорном дијелу Јужног Кинеског мора, гдје Пекинг гради нова острва, луке, писте за слетање и војну инфраструктуру.