latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:36 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

На Јахорини дводневна конференција о граничној безбједности

Министарство безбједности БиХ и Женевски центар за демократску контролу оружаних снага организују годишњу министарску конференцију о сарадњи у подручју граничне безбједности у Југоисточној Европи, која ће у наредна два дана бити одржана на Јахорини.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Министри и директори граничних полиција региона размотриће на 11. годишњој конференцији резултате ДЦАФ програма граничне безбједности у протекле четири године, разговарати о проблему миграција и борбе против трговине људима, те новом четворогодишњем плану рада, саопштено је из ДЦАФ.

Министри ће, између осталог, потписати мултилатерални Споразум о организацији заједничких летова за повратак странаца, Проведбени споразум о Платформи заједничког управљања подацима за израду регионалног система раног упозоравања и анализе ризика, те Јахоринску декларацију у којој се дефинишу приоритети будућег дјеловања и сарадње.

Конференција ће почети сутра у 14.15 часова одвојеним билатералним састанцима министра безбједности БиХ Драгана Мектића са министрима унутрашњих послова Македоније и Хрватске, Митком Чавковим и Влахом Орепићем.

Мектић и замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди уводним ријечима обратиће се учесницима конференције у 15.30 часова.

Изјаве за медије планиране су у 16.15 часова.

Другог дана конференције, у сриједу, 1. јуна, од 9.00 часова планирано је одржавање сесија и усвајање закључака, те потписивање Јахоринске декларације.

Конференција ће бити одржана у хотелу "Термаг".