latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:20 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Кошарац: Није добро што СМ БиХ није расправљао о одлуци Јукића

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да није добро за БиХ што Савјет министара до сада није расправљао о одлуци коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић о објави резултата пописа, јер је цјелокупна јавност била информисана о ставовима који долазе из СНСД-а, Републике Српске и њених институција.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

Кошарац је нагласио да је одлука донесена 18. маја и да је било довољно времена да Савјет министара БиХ реагује и инцира расправу у парламенту.

"Клуб посалника СНСД-а је покренуо иницијативу за сазивање хитне сједнице у очекивању да ће на темељу наше иницијативе и заказане сједнице одреаговати Савјет министара који то није учинио и данас немамо њихову информацију", напоменуо је он и додао да очекује да ће, у складу са данашњим закључком Представничког дома, у року од 10 дана то бити достављено.

Он је нагласио да је, према веома јасним ставовима институција Републике Српске, одлука о објави резултата штетна и није донесена у складу са законом.

"Тражимо да одлуке буду законите и да се у потпуности уважавају ставови свих који су у том процесу, значи агенција за статистику Републике Српске и ФБиХ", истакао је Кошарац.

Он очекује да ће у наредних десет, петнаест дана бити одржана сједница Представничког дома на чијем ће дневном реду бити информација Савјета министара БиХ.

"Немојте да намећемо једни другима рјешења, већ да на основу информације Савјета министара изнесемо сви свој став о том питању, а наш став је јасан и нећемо одустати од њега", поручио је Кошарац.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да ће Савјет министара, ако добије захтјев Парламентарне скупштине БиХ, доставити информацију о одлуци о јединственом програму обраде података пописа становништва.