latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:14 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Изложба Дејмијена Херста најпосјећенија у историји МСУ РС

Изложба британског умјетника Дејмијена Херста "New Religion" у Музеју савремене умјетности Републике Српске најпосјећенија је изложба у историји ове институције.
Бaња Лука: Музеј савременe умјетности РС - изложба Дејмијена Херста - Фото: РТРС
Бaња Лука: Музеј савременe умјетности РС - изложба Дејмијена ХерстаФото: РТРС

У периоду од 17. марта до 27. маја изложбу је погледало више од 25.000 посјетилаца. Отварањем изложбе у МСУ РС у Бањалуци је започeло њено представљање у Југоисточној Европи. Након Бањалуке изложба путује у Скопље, Нови Сад и Казахстан. 

Музеј савремене умјетности Републике Српске је једини излагачки простор у БиХ који је добио ексклузивитет представљања ове значајне изложбе на простору Босне и Херцеговине, задовољивши високе стручне критеријуме и професионалне стандарде поставке. Изложба је реализована у сарадњи са British Council-ом и галеријом "Paul Stolper" из Лондона, а подржана од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске и Града Бањалуке.

Након рекордне посјећености на званичном отварању, изложбу су у наредна два мјесеца посјетиле на хиљаде грађана, организованих група и високих званичника. Амбасадори и делегације Европске уније, САД, Јапана, Турске, Норвешке, Аустрије, Русије, Француске, Швајцарска, професори и студенти Академија ликовних умјетности у Бањалуци, Требиња, Сарајева, Широког Бријега, Београда, културни радници и умјетници из читавог региона, организоване посјете основних и средњих школа као и велики број туриста учинили су ову изложбу најпосјећенијим изложбеним пројектом Музеја.

Изложба Дејмијана Херста "New Religion" била је прилика да се у МСУ РС представи умјетност најконтроверзнијег и најинтригантнијег умјетника данашњице. Ово је била велика привилегија како за Музеј и стручни тим тако и за публику.

Изложба је показала спремност и жељу Музеја савремене умјетности Републике Српске за представљањем великих међународних изложбених пројеката, који кроз изложбе, професионалне едукације и додатне садржаје, широј јавности желе представити најзначајније токове савремене умјетности.