latinica  ћирилица
30/05/2016 |  12:43 | Аутор: СРНА

Предмет "Мандић и други" - Суђење одгођено за 7. јун

Суђење предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско–романијске регије Милану Мандићу и новинарима ТВ "Елта", које оптужница терети за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, а које се требало да буде одржано данас, одгођено је за уторак, 7. јун.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Суђење је одгођено на захтјев Мандићевог браниоца Драгише Јокића, који је потврдио Срни да због приватних разлога данас не може да присуствује рочишту.

Данашње рочиште требало је да буде настављено исказима два свједока Тужилаштва БиХ.

Кривичну пријаву против Мандића и ТВ "Елта" поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице због његове изјаве 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају удружења жена из Сребренице, између осталог, рекао да ће њихове говоре "стићи Божија правда".

"Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године", рекао је тада Мандић.

Према наводима оптужнице, Мандић је на тај начин свјесно код Субашићеве и Мехмедовићеве изазвао додатну бол, те јавно распиривао националну и вјерску мржњу и нетрпељивост међу конститутивним народима у БиХ.

У оптужници се наводи да су правно лице Друштво за грађевинарство, трговину и услуге "Стијена" из Љубиња, са пословном јединицом у Бањалуци које дјелује у оквиру ТВ "Елта", те главни и одговорни уредник Дејан Ракита, одговорни уредник Маријана Савић, као и уредник у информативном програму и водитељ емисије "У сред сриједе" Мира Костовић, емитовањем Мандићеве изјаве 19. и 20. фебруара 2014. године омогућили ово, како је наведено, кривично дјело.

На почетку суђења 18. маја, тужилац Изет Одобашић је у уводним ријечима најавио испитивање 13 свједока, међу којима су Мунира Субашић, Хатиџа Мехмедовић, Соња Бисерко, Наташа Кандић и Сандра Орландић, те вјештака психолошке струке и улагање 73 материјална доказа.

Мандићев бранилац Драгиша Јокић раније је рекао да ће одбрана, у погледу доказа Тужилаштва, имати примједбе на њихову законитост и релевантност, наводећи да мишљења која ће изнијети Кандићева, Бисерко и Орландићева у овом случају немају никакав значај.

Бранилац новинара ТВ "Елта" и правног лица "Стијена" Владо Адамовић раније је истакао да је оптужница конфузна и да не садржи обиљежја кривичног дјела која се оптуженим ставља на терет.