latinica  ћирилица
30/05/2016 |  12:22 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Мајкић: Савјет министара да стави ван снаге Јукићеву одлуку

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да ће од Савјета министара БиХ затражити да стави ван снаге одлуку директора Агенције за статистику Велимира Јукића о објави пописа и да се овај процес даље настави онако како је Савјет министара БиХ првобитно замислио.
Душанка Мајкић - Фото: cin.ba
Душанка МајкићФото: cin.ba

- Ми ћемо од Савјета министара БиХ тражити да стави ван снаге одлуку, а парламент је највећи законодавни орган који доноси одлуку ко шта треба да уради - рекла је Мајкићева новинарима у паузи данашњег засједања Представничког дома.

Она је нагласила да не може директор Агенције за статистику донијети сам одлуку коју треба да донесе директно са два замјеника.

Мајкићева каже да не зна шта се може очекивати од наставка хитне сједнице посвећене Одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

- Нико од нас који смо иницијатори данашње сједнице није могао да претпостави да се у највишем законодавном тијелу не поведе расправа о озбиљној ствари, тим прије што је јавност засута информацијама, али још више због тога што је Савјет министара БиХ о томе свему добро упознат и да је парламентарна већина договорила да се не иде по сваку цијену и да се, уколико треба, измијени Закон или да се доношење одлуке о објави резултата пописа помјери иза локалних избора - рекла је она.

Макићева је подсјетила да је то закључак парламентарне већине, а онда је "одједном стигла наредба да се то уради овако како је урађено".

Према њеним ријечима, иза тога стоји ХДЗ, јер је њихов представник директор Агенције за статистику, а сигурно је то везано и за закон о играма на срећу који треба да се донесе на нивоу Федерације БиХ.

- Сачекаћемо да се то стави у контекст и онда ћемо знати шта је ко коме исплаћивао оваквом одлуком - истакла је она.

Мајкићева наглашава да се након толико година када се организује попис, три до четири године ради на закону, а онда се долази до постојеће ситуције, што шаље лош знак из БиХ.