latinica  ћирилица
30/05/2016 |  11:48 ⇒ 11:48 | Аутор: novosti.rs

Кијеву Крим све даљи

Украјинске власти о промјени устава и давању “реалне аутономије” Татарима на Криму. Чак 47 одсто грађана не инсистира на повратку полуострва

Скоро половина становника Украјине сматра да није нужан повратак Крима, прече им је, показује ново истраживање, рјешавање егзистенцијалних проблема.

Тај податак је забринуо руководство у Кијеву, али Министарство информисања тврди да стално пада број информација о Криму, па је разумљиво што чак 47 одсто становника није заинтересовано за повратак полуострва Украјини.

У вијестима се углавном објављују информације о проблемима кримских Татара.

Руководилац Меџлиса кримско-татарског народа, Рефат Чубаров, који сад живи у Кијеву, јавно негодује што су власти неактивне.

- У Украјини је наступио период заборава свега и свачега, чиновници су се просто распустили - каже Чубаров.

Недавно је предсједник Петар Порошенко предложио да Кијев да Татарима на полуострву реалну аутономију и на тај начин се актуелизује тема повратка Крима Украјини. Биће формирана посебна комисија која ће се бавити питањем аутономије.

- Желимо макар и са кашњењем да на Криму створимо аутономију кримских Татара која ће им дати пуну равноправност грађанских слобода и права са Русима и Украјинцима и другим народима који тамо живе - рекао је Порошенко.

Прије двије године, сваки седми Украјинац је сматрао да се Крим може вратити само помоћу оружја. Социолог Јевгениј Курмашов из Кијева објашњава да и западни листови све рјеђе пишу о Криму, а на првим страницама све се мање појављују и вијести о Донбасу.

Већина грађана је свјесна да би нови рат још више отежао живот. Због тога о повратку Крима сада углавном говоре само Татари, па је и на такмичењу Евровизије у Стокхолму, о кримским Татарима и њиховој судбини пјевала у име Украјине Татарка Џамала.

Политиколози кажу да и предсједник Украјине Петар Порошенко све рјеђе изјављује да се земља никада неће одрећи Крима.

Међу Татарима сада се све више говори да треба да се концентришу у Херсонској области, све док им се не омогући повратак на Крим, који је, иначе, својевремено совјетски вођа Никита Хрушчов административно припојио Украјини.