latinica  ћирилица
30/05/2016 |  11:19 | Аутор: Б92

Кина одговорила на све јачи долар

Кинеска централна банка девалвирала је курс јуана према америчком долару, спустивши његову вриједност на најнижи ниво за више од пет година.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Народна банка Кине је утврдила курс јуана, познатог и као ренминби, на 6,5784 јуана за један долар, што је за 0,45 одсто ниже у односу на курс од петка, према подацима Кинеског система за трговину девизама, преноси агенција Франс прес.

Овај курс јуана је најнижи од фебруара 2011. године, наводи француска агенција, додајући да Кина регулише курс своје валуте у складу са правилником који дозвољава одступања од два одсто дневно.

"Јуан ће постепено депрецирати. Главни покретач депрецијације биће снажнији долар коме ће подршку пружити очекивано подизање каматних стопа у САД", изјавио је економиста банке "Голдман Сакс - Гао Хуа Секјуритиз", Сонг Ју, за њујоршку агенцију "Блумберг".

Предсједница америчке Управе федералних резерви Џенет Јелен изјавила је крајем прошле недјеље да ће повећање каматне стопе "вјероватно" бити оправдано у наредним мјесецима, уколико економски подаци наставе да биљеже опоравак.

Кина је изненадила глобалне инвеститоре када је у августу прошле године девалвирала националну валуту за скоро пет одсто за недјељу дана.