latinica  ћирилица
30/05/2016 |  10:46 | Аутор: СРНА

Бјелоглав: Незабиљежена одступања у попису становништва

Стандарди за попис становништва експлицитно прописују да становништво које дуже од годину дана борави и ради ван територије земље не може бити пописано као стално становништво, рекао је директор Агенције за истраживање јавног мњења "Ипсос стратеџик маркетинг" Драгиша Бјелоглав.
Драгиша Бјелоглав, директор "Ипсос Стратеџик маркетинга" - Фото: Глас Српске
Драгиша Бјелоглав, директор "Ипсос Стратеџик маркетинга"Фото: Глас Српске

"То правило је јасно и важи без обзира на облик уређења земље, јер не могу се исти људи евидентирати у Немачкој и у БиХ", појаснио је Бјелоглав.

Бјелоглав за "Глас Српске" каже да увијек постоје разлике у резултатима главног и контролног пописа становништва, али да одступање од 10 одсто, као што је у БиХ, никада није забиљежено.

Он је напоменуо да од 1953. године на овом подручју одступања између главног и контролног пописа нису била већа од четири одсто.

Бјелоглав, који је био и вођа тима Европске комисије за припрему пописа становништва у БиХ, истакао је да велико одступање указује на потребу дубље анализе, а можда и понављања пописа гдје нису испоштована методолошка правила.

Попис у БиХ обављен је крајем 2013. године, али резултати још нису објављени због неслагања Агенције за статистику БиХ и ентитетских статистичких завода у вези са евидентирањем сталног становништва.

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић донио је 18. маја одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода и мимо захтјева Завода за статистику Републике Српске, а на основу које ће 196.000 спорних пописница бити третиране као резидентни становници.