latinica  ћирилица
29/05/2016 |  21:53 ⇒ 21:54 | Аутор: СРНА

Пале: Циклус психолошких тема на програму "Филмотеке"

Филмови Ингмара Бергмана, Стенлија Кјубрика и Милоша Формана, у циклусу под називом "Психолошке теме", биће на програму "Филмотеке", коју Кинотека Републике Српске организује од 31. маја до 2. јуна на Палама.
Филмска трака - Фото: илустрација
Филмска тракаФото: илустрација

"У оквиру програма биће приказана врхунска кинематографска остварења која су, уз бројна тумачења, повезана и са психолошким аспектом, било да је ријеч о анализи личности, као у Бергмановој `Персони` или о односу појединца и друштва, као у филмовима `Паклена поморанџа` Стенлија Кјубрика и `Лет изнад кукавичијег гнијезда` Милоша Формана", рекла је Срни Јадранка Пандуревић, уредник програма Кинотеке.

"Филмотека" почиње у уторак, 31. маја, пројекцијом шведске психолошке драме "Персона" из 1966. године, у режији чувеног Ингмара Бергмана, са изванредним глумицама Биби Андерсон и Лив Улман у главним улогама.

Филм прати причу о младој медицинској сестри /Биби Андерсон/ и њеном пацијентку /Лив Улман/, познатој позоришној глумици, која је изненада престала да говори.

Кроз однос двије жене, филм се бави темама болести, суморног стања, смрти и лудила. Бројни критичари оцјењују "Персону" не само као Бергманово ремек-дјело него и као највеће умјетничко дјело свјетске кинематографије 20. вијека.

Слиједи британско-амерички филм "Паклена поморанџа" из 1971. године, филм који представља Кјубрикову адаптацију истоименог романа британског писца Ентонија Бурџеса.

Контроверзан и екстремно насилан филм постаља питања на која друштво ни онда, а ни сада, није спремно да одговори - да ли се нечовјечним методама и експериментима може борити против нечовјечног понашања. Филм је номинован за Оскара у четири категорије, а освојио је осам свјетских награда и још 17 номинација.

У четвртак, 2. јуна, биће приказан Форманов филм из 1975. године "Лет изнад кукавичијег гнијезда", са Џеком Николсоном у главној улози, коју многи критичари сматрају његовом најбољом улогом у каријери, за коју је освојио и свог првог Оскара.

Осим освојених пет Оскара у свим главним категоријама, филм је добио још 30 награда и 13 номинација. Адаптација истоименог романа Кена Кејзија "Лет изнад кукавичијег гнијезда" и данас, четрдесет година након настанка, сматра се ремек-дјелом свјетске кинематографије, у којем је психијатријска болница приказана као метафора болесног друштва.

"Филмотека" ће бити одржана у Арт галерији "Г 3", са почетком у 20.00 часова. Овај циклус првенствено је намијењен студентима психологије Филозофског факултета у Источном Сарајеву, али и осталим заинтересованим гледаоцима.

Улаз за публику је слободан.

Пандуревићева је најавила да ће у јуну бити одржана посебна "Филмотека" посвећена успомени на недавно преминулог великана српског и југословенског глумишта Велимира Бату Живојиновића.