latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Британија: Посјетиоци концерата мета терориста?

Посјетиоци концерата и ноћних клубова могли би да буду на мети нових терористичких напада у Британији, изјавио је високи званичник за борбу против тероризма, преносе британски медији.
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Сви масовни догађаји, нарочито након напада у Паризу, приоритет су за полицију истиче званичник, уочи сезоне фестивала који се одржавају у тој земљи, прецизирајући да су стадиони и концерти посебно рањиви због велике концентрације људи на једном мјесту, а музичке фестивале је тешко контролисати и обезбиједити.

Тако се на Гластонберију, највећем музичком фестивалу на свијету, ове године очекује 135.000 посјетилаца.

Многи од стадиона већ имају строге мјере контроле, како би спријечили могућност терористичког напада, али безбједносни званичници су изразили забринутост због ноћног живота и клабинга.

Проблем, међутим, како преноси Гардијан, настаје у руралним областима у којима се такође одржавају велики љетњи фестивали, а званичници упозоравају да би посјетиоци могли да буду лаке мете терористима док чекају да удаљене специјалне јединице из већих градова стигну на лице мјеста.

Зато су и музички продуценти били позвани, уз главне представнике фудбалске Премијер лиге, на посљедњи брифинг посвећен борби против тероризма, како би били упознати са могућим ризицима, преноси регионална тв Н1.

Желио бих да власници клубова и менаџери фестивала и других манифестација предузму мјере предострожности, рекао је за Сандеј тајмс Нејл Бесу, високи безбједносни званичник.

Градска управа Лондона покренула је истрагу о томе колико су безбједносне службе спремне да се изборе са могућим терористичким нападима, сличним онима у Паризу.