latinica  ћирилица
29/05/2016 |  11:56 | Аутор: Агенције

Чувајте се ајкула ове године

Како се приближава љетња сезона купања, стручњаци предвиђају повећање броја напада ајкула свуда у свијету, као и да ће тај број овог љета превазићи прошлогодишњи рекорд.
Ајкула -
Ајкула

Џорџ Бургес, директор Интернационалног архива за нападе ајкула Универзитета на Флориди, један је од стручњака који вјерују у повећање броја напада ајкула на купаче.

"Ове године би требало да буде више напада у односу на прошло љето", истакао је Бургес.

У 2015. години забиљежено је 98 напада ајкула, укључујући шест са фаталним исходом. Али, зашто се број сада повећава?

Број ајкула полако се опоравља од најнижег броја примјерака те животиње икада у историји, деведесетих година прошлог вијека. На исти начин, људска популација такође расте, као и температуре – које наводе људе да проводе вријеме на мору, истакао је Бургес.

Ипак, Универзитет напомиње да су фатални напади ајкула толико ријетки да се људи који посјећују плаже суочавају са већим ризиком да буду убијени од урушеног пијеска, као резултат честог грађења пјешчаних замкова.

Са својим застрашујућим зубима и перајима који су честа инспирација за хит филмове и ТВ серије, тешко је повјеровати да прије једног вијека научници нису вјеровали да би ајкуле нападале људе без провокација.

То се промјенило јула 1916. године, када је убијено четворо људи у нападима у близини обале Њу Џерзија. Од тада, јавно мњење је драматично промјенило увјерење о нападима ајкула и страх пливача додатно се распирио.