latinica  ћирилица
28/05/2016 |  14:17 | Аутор: seebiz.eu

Нијемци ће у пензију тек са 73?

Њемачки радници би у пензију могли са 73 године, предвиђа један од водећих националних института за истраживање.

Према актуелном закону Нијемце очекује постепено повећање животне доби за одлазак у пензију које до 2029. износи 67 година, а тренутна доб у којој се радници пензионишу износи око 65 година.

Међутим, по студији коју је спровео Институт за економска истраживања (ИВ) животна доб Нијемаца за одлазак у пензију до 2041. могла би се продужити на 73 године живота уколико доприноси за пензије остану на садашњем нивоу.

У извјештају ИВ-а се побијају аргументи по којима би прилив избјеглица у Њемачку требало да спријечи повећање животне доби за одлазак у пензију у тој најснажнијој европској економији.

Тренутно у Њемачкој на једног пензионера долазе 3 запослене особе, но демографска слика указује на погоршање ситуације у предстојећим годинама с обзиром на то да популација стари.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле (73) већ је позвао да се животна доб за одлазак радника у пензију у земљи повећа на 70 година, уз аргумент да би се пензионисање требало повезати са продужењем животног вијека становника Њемачке.