latinica  ћирилица
28/05/2016 |  13:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Новац је кап у чаши у браку ЕУ и Британије

Новац је најчешћи разлог већине сукоба, што није изузетак ни у случају референдума који треба да понуди одговор да ли ће Британија остати у ЕУ, кажу аналитичари.
Еврозона - Фото: илустрација
ЕврозонаФото: илустрација

Уочи референдума о чланству Британије у ЕУ, заказаном за 23. јун, британски гласачи су затрпани низом статистичких података и чињеница које објављују заговорници и противници Брегзита, преноси агенција Франс прес.

Када је ријеч о доприносу Велике Британије буџету ЕУ, присталице Брегзита тврде да је ријеч о цифри од 350 милиона фунти (455 милиона евра) недјељно, што је, како наводи АФП, заправо бруто цифра која не обухвата повраћај који је 1984. године издејствовала британска премијерка Маргарет Тачер.

Када се изузме овај повраћај, та цифра износи 280 милиона фунти недјељно према подацима из 2014. године, тврди професор Европског института при Лондонској школи за економију Иан Бег, у студији под називом "Колико Британија заиста плаћа ЕУ?"

У прошлој години, допринос Велике Британије буџету ЕУ је процијењен на 17,8 милијарди фунти, или 12,9 милијарди фунти након повраћаја дијела средстава, према једном документу из британског парламента.

У замену за тај допринос, Британија добија субвенције од око шест милијарди фунти, углавном за пољопривредни сектор и научна истраживања.

У случају да изађе из ЕУ, Британија ће, према противницима Брегзита, остати без ових субвенција, док присталице Брегзита тврде да ће то омогућити бољу прерасподјелу средстава британских пореских обвезника, јер ће њима директно управљати влада.

ЕУ је највећи трговински партнер Британије, а у 2015. години око 44 одсто британског извоза је отишло пут других чланица ЕУ, из којих је, како наводи АФП, увезено 53 одсто производа, према подацима британске владе.

Три милиона радних мјеста је директно или индиректно повезано са трговином са другим чланицама Уније, саопштила је недавно влада у Лондону.