latinica  ћирилица
28/05/2016 |  13:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Преседан: Отпуштен оснивач и директор фирме

Надзорни одбор аустријске фирме "FACC", која се налази у већинском кинеском власништву, отпустила је оснивача фирме, генералног директора Валтера Штефана.
Посао - Фото: илустрација
ПосаоФото: илустрација

Након што је у јануару откривено да је на основу преваре са рачуна фирме нестало више милиона, у фебруару је отпуштен шеф финансија, а сада је, на изненађење запослених, отказ добио оснивач и директор Штефан.

Надзорни одбор је своју одлуку саопштио током ноћи, на редовној сједници на којој је на дневном реду био извјештај о превари.

Фирма "FACC" је дала налог екстерним експертима да истраже нестанак више од 50 милиона евра. Контролори су дошли до закључка да је Штефан имао тешке пропусте у обављању својих дужности.

Иначе, Штефан је раније био шеф развоја у произвођачу скијашке опреме Фишер, и основао је своју фирму "FACC", која се бави производњом за авио-индустрију, прије 30 година.

"FACC" је од 2009. у већинском кинеском власништву. Тада је државна кинеска цивилна и војна авио-индустрија АВИЦ преузела готово комплетно аустријску компанију.

Од прије двије године ФАЦЦ је на берзи и данас Кинези држе 55 одсто.

Након отпуштања Штефана, компанију ће водити привремено директор Роберт Махтлингер, директор компаније-кћерке "FACC Operations".

Када је ријеч о превари која је коштала посла оснивача компаније, преваранти су једној службеници из финансијског сектора "FACC" упутили лажни мејл са молбом да покрене трансфер више милиона евра.

Пошто је мејл личио на интерни, она је то и учинила.

Због овог случаја, отпуштена је службеница која је упала у клопку превараната, као и њен надређени, директорка финансија Минфен Гу.

Штета настала трансфером новца, према актуелном стању, износи више од 50 милиона евра.

Новац је прослијеђен на више страних рачуна, дефинитивно је нестало 41,9 милиона евра, а 10 милиона евра је успјело да се замрзне на једном рачуну и ради се на повраћају тих средстава.

Истражни органи су установили да нико из фирме није умијешан у ову превару.

Превара је изазвала велике губитке "FACC-u", који је до тада имао успjешну пословну годину.